Skip to main content

Olyan mozgásformát keresel a gyermeked számára, ami szórakoztató, játékos, egyszerre több képességet is fejleszt, és kellőképp megágyaz a későbbi sportnak? Mit szólnál a görkorihoz? Na ugye. 🙂 A görkorcsolya is olyan, mint a bicikli: nem megy ki a divatból. Trendek jönnek-mennek, új eszközök és mozgásformák születnek, majd tűnnek el, de korizni még mindig menő. Nem véletlenül! Moravcsik-Fecskés Orsolya gyógytestnevelő, korcsolya edző beavat a részletekbe.

– Az óvodás korosztály, tehát a 3-7 évesek esetében a legfontosabb a koordinációs képességek, azon belül a térérzékelés, a téri mozgások összehangolása,  az ügyesség és az egyensúlyérzék fejlesztése. A mozgásfejlődés és a központi idegrendszer érési folyamata óvodás korban szoros egységben biztosítja az értelem fejlődését, így az óvodai görkorcsolyás mozgásfejlesztéssel hatni tudunk a mozgatórendszer mellett az  idegrendszer fejlődésére is – hangsúlyozza a szakember, majd hozzáteszi: fontos, hogy a fejlesztő foglalkozás olyan körülmények között történjen, ahova a gyermekek szívesen járnak, és amely mozgásformákat szívesen végeznek. Erre az egyik legmegfelelőbb az óvodai görkorcsolyás foglalkozás, ahol társas környezetben, játékos módon sajátíthatják el a legkisebbek a korcsolyázás alapjait.

De miért is kell a korizáshoz oktató? Felszerelem a gyerekre, aztán vezetgetem kicsit, míg egyedül is tud menni – gondolhatják sokan. Pedig igenis van létjogosultsága az edzőnek, a csoportnak ebben az esetben is. – Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek nagy részére ösztönzően hat, ha kisebb csoportokban tanulhatnak meg új mozgásformákat egy szakember segítségével. A görkorcsolyázás során a kezdőknél az eséstől való félelem is gyorsan eltűnik, amennyiben látják társaik sikereit és kudarcait. A gyakorlatok sorrendisége és az egyéb korcsolyázás tanulását elősegítő segédeszközök (pl. babzsák, labda, tornabot, hullahopp karika) használata is jelentős, ezért lehetőség szerint a görkorcsolyás oktatást mindenképpen szakemberre érdemes bízni, ezzel is megelőzve a túl korai kudarcélményeket – hangsúlyozza Orsi.

kori_vágottA foglalkozások számát is érdemes optimalizálni. – A kisgyermekek nagyon szeretik ezt a mozgásformát, de nagyon fontos, hogy érdeklődésük fenntartása érdekében megtartsuk az optimális egyensúlyt a foglalkozások számában, hiszen célunk az egymásra épített foglalkozások által egy fejlett koordinációs képességekkel rendelkező kis személyiség kialakítása. Az óvodákban heti 1-2 alkalommal végzünk foglalkozásokat, amely kizárólag a készségek fejlesztéséről szól. Kisiskolás korban ez alapszinten kiegészül a képességek (erő, gyorsaság és állóképesség) fejlesztésével is.

Na és mindezek tetejébe a bónusz: a kori nem csupán önmagára, de sok más sportágra is fejleszt, Orsi azt is elmeséli, hogyan. – A görkorcsolyázás a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai – legfőképp a megfelelő ideg-izom kapcsolatok kiépítése – miatt minden sportág alapjául szolgálhat. Természetesen azok a gyermekek, akik már óvodás korban megtanulnak helyesen korcsolyázni, nagyobb előnyre tehetnek szert később, iskoláskorban azon társaikkal szemben, akik a későbbi évek során sajátítják el az alapokat. A korai alapismeretek megszerzése később olyan sportágaknak teremthet bázist, mint a gyorskorcsolya, a síelés, a sífutás, a jégkorong, a jégtánc vagy a műkorcsolya.

 

 

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.