Skip to main content

A core izmok

Manapság egyre többet beszélünk a core izmokról és ezek edzésének fontosságáról. Valóban nagyon fontos, hogy ezen izmainkat folyamatosan karban tartsuk, azonban ahhoz, hogy megfelelően tudjuk őket edzeni tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek is ezek az izmok és, hogy valójában milyen szerepet töltenek be. Benkő Nóri ma erről okosít ki minket 🙂

A core angol szó, magot, valaminek a központját jelenti. Anatómiai szempontból bizonyos izomcsoportokat értünk alatta, melyek leegyszerűsítve a hasüreget veszik körül. De lássuk melyek is ezek közül a legfontosabb izmok:

– gerincfeszítő izmok;
– sokbahasadt izom;
– egyenes hasizom;
– haránt hasizom;
– külső és belső ferde hasizom;
– rekeszizom;
– széles hátizom;
– csípőhorpasz izom;
– a csípő közelítő és távolító izmai;
– farizmok.

A core izmok többsége kapcsolatban van a gerinccel (eredés vagy tapadás szempontjából), így összehúzódás esetén stabilizálják a csípőt és a törzset, vagyis elengedhetetlen a helyes testtartás megszerzésében valamint stabil alapot biztosít a végtagok által kivitelezett mozgásoknak.

– Stabilizáción az ízület helyes anatómiai pozícióban való tartását értjük. Stabilizáló izmoknak nevezzük azon izmokat, melyek a mozgatott ízülethez közel helyezkednek el, így lehetővé téve, hogy az ízület csak olyan mozgáskat és akkora mozgástartományban végezzen, mely az ízület számára optimális. Tehát feladatunk, hogy ezen izmokat megfelelően erősítsük, ugyanis, ha nem elég erősek, az ízület instabillá válhat, melynek következményeként fájdalom, súlyosabb esetben pedig sérülés léphet fel – hívta fel a figyelmet a sportazelet.com szakértője.

A core tréning során az alsóháti szakasz edzését tekinthetjük a legfontosabbnak. Az alsóháti problémák kialakulásának oka lehet, hogy a hasizom sokkal fejlettebb vagy a hátizom sokkal gyengébb, mint a hasi régió. A gerincünk stabilitása érdekében azonban arra kell törekednünk, hogy a has- és hátizmainkat arányosan erősítsük, valamint a csípőízületünk mozgékonyságát megfelelően alakítsuk ki.

A stabilizációs gyakorlatok alapvető feladatai közé tartozik:

– a plank;
– oldalsó plank;
– Superman póz
– térdelőtámaszban ellentétes kar- és lábemelés, stb.

Nóri szerint ha ezek a feladatok már jól mennek, érdemes beépíteni az edzésbe a felfüggesztett, instabil eszközöket, így nehezítve és színesítve a gyakorlatokat. Természetesen eszközök nélkül is tudjuk nehezíteni a feladatokat pl: plank során ellentétes kar- és lábemelés, mountain climbing, stb.

– Összegezve, az erős core izomzat hozzájárul a teljesítmény fokozásához, valamint a sérülések kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele. Személy szerint korábban nálam is több problémát okozott a nem megfelelő core izomzat. Azonban mióta edzéseimet kiegészítem stabilizáló valamint koordinációs gyakorlatokkal, jobban terhelhető vagyok, jobb eredményeket érek el, és a fájdalmaim is megszűntek így mindenki számára csak ajánlani tudom – tanácsolja Nóri. 🙂

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.