Skip to main content

Tudtad, hogy ha hetente akár többször, 30-50 perccet kardiózol (futsz, kerékpározol, stb.) idővel ezek a gyakorlatok nemhogy nem fogyasztanak, hanem hozzá is járulnak a zsírlerakatokhoz combodon és hasadon.

Tudom, hogy nehéz elhinni, de több kutatás is bizonyította, hogy aki krónikusan csak kardiózik, annak csökken a pajzsmirigy működése, miközben nagy mennyiségű stresszhormont (cortisol) termel, és az étvágya is nő. Ráadásul ez a három dolog egyszerre történik!

Igen, igen, a fitneszipar évtizedek óta sulykolja, hogy „maradj a zsírégető zónádban”. Hadd mondjam el, hogy az említett kutatások szerint  hosszú kardió után az emberek legalább 100 kalóriával többet esznek, mint amennyit elégettek…

Aktiváljuk hormonális rendszered:  a „Harcolj, vagy menekülj!” módszer

Szóval az úgynevezett zsírégető zóna egy jó nagy hazugság. Kezdetben működik, persze, kezdetben szinte minden működik, csakhogy tested egy adaptációs gép. Szinte mindenhez tud alkalmazkodni, így ha csak kardiózol, az hetek alatt elveszti erejét, hatékonyságát.

1. lépés: csökkentened kell tested alkalmazkodását a mozgásformákhoz

Tested azon van, hogy minél hamarabb kitalálja, hogy tudja ugyanazt elvégezni kevesebb energiával. Okos, nagyon okos, sokezer év evolúció eredménye.  Pár hét és drasztikusan kevesebb kalóriát éget az 50 perces futásod. Még nevet is adtak a jelenségnek: „adaptációs válaszreakció”

Ha úgy érzed, hogy már egy ideje csak szinten tart a kardió, akkor pontosan ezt történt veled is. Elérted a hegycsúcsot. Ráadásul már az is nyilvánvaló számodra, hogy a végeláthatatlanul kreatív nevű (pl. south-beach diéta) jojó diéták és a kis fogyasztó tabletták is csak a pénztárcádra mennek. Jobb esetben. Sokszor azonban még kárt is okoznak, nagyon veszélyesek például a hormonrendszerre.

Ugyanarra a hormonrendszerre, amit ma aktiválni fogunk!

ja, hogy Te intervallum edzéseket is csinálsz? Akkor híreim vannak számodra. Tested még ehhez is tud alkalmazkodni – ha nem vigyázol.

2. lépés: elpuhultunk

A jóga, pilates, aerobik stb. mind egészséges és többféle célt szolgál, csak épp nem hámozza a zsírt a hasadról. Itt egy tipp, rövid, de 100%-os „lökésekkel” kiválthatod a zsírégető hormonreakciót. Nem könnyű, viszont rövid, max 10-12 perc alatt megvagy. Utána pedig folytathatod kedvenc edzésed.

Miről is beszélünk?

A normál intervallumedzés 1-2 perces 80-90%-os intenzitású teljesítményről és a közbeiktatott pihenőkről szól. Röveden stop-go-stop-go edzés. De ehhez hozzá lehet szokni.

A metabolikus lökés azonban ennél rövidebb és egy teljesen más dolgot üzen a szervezetednek, amivel szokatlan reakciót vált ki. A lökés (pillanatnyi nagy teljesítmény, pl. sprint) minimum 10, maximum 30 másodercig tart. Utána séta, azaz pihenés következik, majd az egész ismétlése, 4-6 alkalommal.

Persze az anyagcsere „löketnek” nem kell sprint futásnak lennie…

lehet: szökdelés, lépcsőzés, kerékpársprint, fekvőtámasz, négyütemű, akármi, csak 100%-os és rövid erőfeszítés legyen. A pihenő addig tartson, amíg visszaáll a pulzusod. Mondjuk egy 30 másoderces sprintet kövessen 30 másodperc séta, 4-6-szor ismételve.  Ez összesen 6 perc. Előtte 2-4 perc kocogás, után 4-6 perc kocogás és végeztél is. Ez a fajta stimulus a normál edzésed előtt elvégezhető, ugyanakkor valami egészen mást csinál, a testeddel catecholamine-t „termeltet”.

Ha az gondolod, hogy ilyen néven csak egy „hormon” szerepelhet, akkor telibe találtál.

DE micsoda hormon!

A Catecholaminek „harcolj-vagy-menekülj” hormonok, melyeket az adrenalinermelő mirigyek termelnek a rövid, de nagy intenzitású gyakorlatok hatására. Az biztosan hidegen hagy, hogy a szimpatikus idegrendszert stimulálják, de az már valószínűleg nem, hogy zsírsavakat kényszerítenek a véráramba!

Ezután a catecholaminekből dopamin lesz, amiből noreffedrin, amiből végül effedrin. Az effedrin pedig szépen elégeti a zsírt, amit gyakorlataiddal korábban „felszabadítottál” és belekényszerítettél a véráramba.

Röviden?

A Catecholamidek „lehántják” és elégetik a makacs zsírt, ennyi.

Ezen kívül ez a mozgásfajta:

– rövid, hatékony, és sokkal több járulékos zsírt éget, mint bármilyen más mozgás,

– csökkenti az inzulinszintet, növeli a növekedési hormon termelését,

– utánégetés: egy 12-20 perces edzés anyagcseregyorsító hatása 38-48 óráig tart,

– változatosságot, igazi kihívást jelent, megdolgoztatja agyad is,

– az egyik leghatékonyabb stresszoldó gyakorlatsor,

– a zsírégetésen kívül a hasfal, sőt, még a cellulit vérkeringését is növeli!

Igen, a rövid lökéses edzésmódszer hatása messze meghaladja a kardióét és az intervallum edzését. Ez nem jelenti azt, hogy bármit, amit szeretsz csinálni, abba kéne hagyni! Csupán arról van szó, hogy rázd fel szervezetet, ha úgy érzed, megütötted a „falat” zsírégetésben.

Figyelmeztetés:

Nem kezdőknek való, legalább egy alap edzettségi szintet feltételez. Ne felejtsd a 4 perc bemelegítést és a levezetést sem. Mivel jól meghintáztatod a pulzusod, csak akkor illeszd be az edzésedbe, ha orvosod, vagy kardiológusod engedi!

forrás: http://www.4cyclefatloss.com/special/index-exercise.php