Skip to main content

Mi köze van a lovaspólónak a jéghokihoz és a biciklizéshez?! Ha egy rögtönzött közvéleménykutatást készítenénk, minden bizonnyal az esetek döntő többségében az lenne a válasz: az égvilágon semmi. Nos, nyilván nem véletlen a kérdés, tehát, ha te is azok között vagy, aki soha életében nem hallott a bike poló-ról, akkor itt az ideje, hogy tovább olvass!

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a bike poló nem a XXI., hanem a XIX. század sportága: az ír Richard J. McCready találta fel 1891-ben. Akkoriban füvön játszották, hamar népszerű is lett, az 1908-as londoni olimpia bemutatkozó sportága volt. Jelenleg rendkívül népszerű külföldön és idehaza is folyamatosan nő az érdeklődők és a játékosok száma. Gyakorlatilag tehát lovaspóló, csak ló nélkül, aszfalton, palánkkal.

Mint ahogy Buglavecz Krisztián bike póló játékostól, a sportágat kiválóan bemutató poloakademia.hu  blog szerzőjétől megtudtuk: a sport 2007-től  van jelen  Magyarországon, egy kanadai kerékpáros mutatta meg magyar biciklis futároknak.  Az akkor még csak szórakozásból játszott játék pár év alatt kinőtte magát a futár szubkultúrából, látványos, dinamikus profi sportággá fejlődött. A póló rendkívüli módon szórakoztató és nézhető sport, mert  ötvözi a kerékpározást, a labdajátékok játékosságával, de a csapatjátékok taktikai elemei is jelen vannak benne.  A jégkorongra jellemző test test elleni küzdelemben a fizikai erőnek és a gyorsaságnak is komoly szerep jut, és természetesen a kerékpár magas szintű kezelése elengedhetetlen része a bike pólónak.

A sportágnak hivatalos szabálykönyve is van: a polót két 3-3 fős csapat játssza, egy körülbelül 20 m x 40 m-es aszfaltos, palánkkal körülhatárolt pályán. A cél az, hogy kerékpáron ülve a labdát ütővel az ellenfél kapujába juttassuk. A lábat játék közben letenni nem lehet. A mérkőzésnek 5 lőtt gólnál vagy 10 perc után van vége. Döntetlen esetén aranygól dönt.

Magyarországon 2009-ben rendezték az 1. Országos Kerékpáros Póló Bajnokságot, ugyanebben az évben pedig a Budapest Bajnokságot is.  Három nagyvárosban játsszák rendszeresen a pólót: budapesti, debreceni és szegedi pólósok vesznek részt rendszeresen nemzetközi tornákon, ahol komoly sikereket érnek el. Kelet-Európában a legjobbak közé tartoznak a magyar srácok, szinte minden nagyobb versenyen ott vannak a dobogón.

Játékosok közül kiemelkedik az egyik budapesti polós  Hagemann József aki a 2013-as bike polo világbajnokságon  Westonban (Florida, USA) a 13., tavaly pedig a Montpellierben, Franciaországban megrendezett VB-n az előkelő 3. helyen végzett csapatával. Ezen túlmenően idén  MVP-nek (Most Valuable Player-nek), a világ legjobbjának is megválasztották.

Temészetesen a nőknek és a férfiaknak is rendeznek minden évben világversenyeket a sportágban.

Bővebben érdekelnek a játékszabályok vagy a felszerelés? Szívesen kipróbálnád te is ezt az adrenalinfröccsel is felérő játékot? A poloakademia.hu oldalon minden kérdésedre választ kaphatsz!

 Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.