Skip to main content

Akiknek a sport az élete része, az a babavárás hónapjai alatt sem szívesen mond le az edzésről, mi több, nem is kell lemondani (kivéve, ha orvosilag indokolt.) És persze vannak olyanok is, akiket épp a várandósság terel egy egészségesebb életmód felé. Dr. Szűcs- Kovács Eszter orvos, edző az utolsó hetekig hot ironozott, és Hanna megszületése után elég hamar újra felbukkant az edzőteremben…

– Sokakban él az a tévhit, hogy fel kell hagynod a sporttal, ha terhes leszel, azonban ez egyáltalán nincs így. Aki a terhessége előtt rendszeresen sportolt, nyugodtan folytathatja a mozgást, a legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire és olyan intenzitással és nehézségi fokkal edz, ami jól esik – tanácsolja a kismamáknak Eszter. Ilyenkor ne az legyen a célod, hogy új rekordokat dönts, hanem hogy formában tartsd magad, őrizd meg a kondid és az izomtónusod, hogy szülés után minél hamarabb regenerálódj- folytatta.

Eszter az első trimeszterben szinte semmit nem változtatott az edzési szokásain, ugyanannyit mozgott, mint a terhesség előtt. A második trimeszterben, ahogy nőtt a pici, csökkentett az edzések, futás intenzitásán, kisebb súlyokkal dolgozott. Mint elmondta, a harmadik trimeszterben már nem esett jól neki a rázkódással, szökkenéssel járó mozgás (pl. step aerobik, futás), de kis súlyokkal egészen az utolsó hétig végezett erősítő edzést.

– Szerintem a lényeg az, hogy azt csináld, ami jól esik. Megoszlanak a vélemények, hogy hasizomgyakorlatokat meddig lehet végezni. Én a második trimesztertől nem erőltettem a hasizomgyakorlatokat, az első harmadban azonban szerintem még az is belefér. Amit tanácsos elkerülni, azok az eséssel vagy ütközéssel járó sportok (pl. síelés, küzdősportok), ezek veszélyeztethetik a babád épségét – mondta.

Dr. Szűcs-Kovács Eszter orvos, edző, a szülés előtti utolsó hetekig mozgott, és Hanna megszületése után is hamar visszatért a fitnesz terembe. Figyelni kell a testünk jelzéseire- tanácsolja Eszter a kismamáknak.

Persze, vannak olyanok is, akik éppen a terhességük alatt váltanak egy egészségesebb létre, és akkor kezdenek el mozogni. Rájuk nyilvánvalóan teljesen más szabályok érvényesek. A szakember a korábban nem sportolóknak lassú intenzitású mozgásformákat, kismamatornát, pilatest vagy a jógát ajánl. Úszni is lehet, de inkább természetes vizekben (a legjobb a tengervíz), mert a terhességben nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve a kismamák.

És mi van akkor, amikor már világra jött a baba? Az első időszakban nyilván minden a csöppség körül forog, de minél hamarabb tér vissza valaki az edzéshez, annál könnyebb és gyorsabb a regeneráció, nem mellesleg pedig a mindennapok monotonitásából való kiszakadás csak jót tesz babának, mamának, családnak.

– Szülés után a legfontosabb, hogy fokozatosan kezdj el újra mozogni. Olyan ez picit, mint egy műtét utáni rehabilitáció. Kezdj könnyű sétákkal, aztán növeld azok intenzitását, majd jöhet a könnyed biciklizés, kocogás, erősítés kisebb súlyokkal- tanácsolja a szakember. Az első intenzívebb edzéssel ajánlott megvárni a hat hetet, a hasizmok erősítésével (főleg császár után ) pedig két hónapot! Itt is fontos, hogy fokozatosan haladj a hasprésektől a nehezebb gyakorlatok felé. Sokan félnek mozogni amiatt a tévhit miatt, hogy az edzés csökkenti az anyatej mennyiségét. Ez nem igaz, az anyatej mennyisége genetikailag adott, van akinek sok van, van akinek kevés. Az viszont igaz, hogy a túlzott, izomlázzal járó terhelés okozhatja az anyatej savasodását, amit nem szeretnek a kisbabák. Tehát itt is az a lényeg, hogy mozogj, ahogy amennyit jólesik, és hamar vissza fogod nyerni a régi kondid és formád 🙂

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.