Skip to main content

Halmozottan hátrányos helyzetből indulunk nemcsak mi, akik mozogni szeretnénk, hanem azok is, akik a mozgásban a segítségünkre vannak. Míg a tavaszi karantén ideje alatt minden reményünk a nyárban volt, addig most a kimerültség, stressz, aggódás, létbizonytalanság, betegség, félelem (és még sorolhatnánk, kinek, mi) mellett a korán sötétedéssel, hideggel, finomságokkal teli ünnepi időszakkal is fel kell vennünk a kesztyűt. Ráadásul mindezt egyedül, vagy jobb esetben az online térbe szorul edzőink, edzőtársaink segítségével. Miközben – ahogy azt már mi is többször megírtuk – talán soha ennyire még nem volt szükségünk arra, hogy testileg-lelkileg fittek legyünk, felturbózott immunrendszerrel. Hogy maradjunk motiváltak ezen a nehezített pályán, hogy tudnak segíteni nekünk ebben a – szintén nehéz helyzetbe került – edzők, erről kérdeztük őket.

– A motivációt a mindennapokban sem könnyű megtalálni, hát még ebben a vírushelyzettel telített időszakban – kezdte Gunther- Nyitrai Kriszta pre- és posztnatális fitnesz edző. Az otthoni torna nem mindenkinek való, de aki szívesen tornázik a saját nappalijában, még annak is nagy kihívás. Edzőként nekünk sincs könnyű dolgunk, úgy kell fenntartani ezt a motivációt, hogy nincs személyes kapcsolat – vagy csak nagyon minimális – az edzések alatt. Nincs bátorítás, összemosolygás, vállveregetés, kedves noszogatás és dicséret-folytatta.

Gunther-Nyitrai Kriszta edzőként arra törekszik, hogy mindenki találjon magának motivációt

Természetesen mindent megpróbálnak, először is: megtartani az edzést. Ahogy a mondás is tartja, „Az edzés során különösen arra kell figyelni, hogy elkezdődjön.”  Utána már csak a figyelmet és az érdeklődést kell fenntartani.
– Ha a csoportnak van már egy alap motivációja, azaz a mozgás már a napi rutin része, már jól indulunk. Ezt a napi rutint kell fenntartanunk nekünk edzőknek, vagy kialakítanunk, akinél még nem szilárdult meg. A csoportkohézió megerősítése után folyamatos impulzusokkal kell frissíteni ezt az érdeklődést. Edzőként mindig arra törekszünk, hogy mindenki találjon magának motiváló tényezőt, akár az egészségmegőrzés, fogyás vagy a kikapcsolódás a cél.

Új idők, új módszerek, avagy a gyerek tűzoltóautója mint edzés-segédlet 🙂

Fontos lenne, hogy folyamatos és hosszútávú tervekkel és ötletekkel érkezzünk, legyen mindennap valami, ami előrébb visz. Legyen az egy újabb vacsora ötlet, könyvajánló, egy éppen találó idézet, egy simogató sztori, ami életszerű és befogadható. De ami a legfontosabb, hogy legyen fejlődés. Ez sokféle lehet, kinek az, hogy elhatározta magát és tudja tartani magát a terveihez, vagy izmosodott, hajlékonyabb lett… Edzőként több szinten támogatjuk ezt a fejlődést. Újabb és újabb edzésekkel, külön gyakorlatokkal, torna videókkal, összeállításokkal, testreszabott figyelemmel és odafigyeléssel. Nem könnyű, de nekünk már megvan a motivációnk: mindazok, akik velünk tornáznak – fogalmazott Kriszta.

Kriszta (felső sor középen) és a lelkes kis csapat az edzőterem helyett a képernyőn együtt.

Kató Andi szerint a kulcsszó a rendszer és a rendszeresség

– Hogy kit, mi motivál abban, hogy továbbra is mozgásban maradjon, nagyon különböző; az én tapasztalataim is elég vegyesek. Van olyan vendégem, akinek elég edzéstervet küldeni és otthon is szorgalmasan edz, de van, aki a személyes jelenlétem nélkül megmozdulni sem hajlandó – ezt már Kató Andrea gerinctréner, jógaoktató, személyi edző mondta. Természetesen az ő célja is az, hogy minél többen aktívak maradjanak, hiszen az edzés, a torna jótékony hatásai nem merülnek ki fizikális szinten – nagymértékben hozzájárul a mentális állapotunkhoz is, ami a mostani időszakban különösen fontos.
– Különbözőek vagyunk, és úgy veszem észre, nincs egységes recept a lelkesítéshez, de amit én személy szerint a legfontosabbnak tartok, és erre biztatok mindenkit, az a RENDSZER, RENDSZERESSÉG. Tegyünk úgy, mintha „mi sem történt volna”! Azaz, ha eddig heti 3-szor mozogtunk, ne adjuk alább ezután se! Fitnesztermekbe ugyan nem lehet járni, de arról senki nem tud meggyőzni, hogy otthon nem lehet hatékonyan edzeni! – folytatta Andi. Hozzátette azt is: manapság rengeteg edző vállal online személyi edzést és számtalan egyéb mozgásformához lehet csatlakozni – akár élőben, akár előre feltöltött videók formájában, szinte a bőség zavarát éljük.
– Ami még fontos: a prevenciót most se feledjük – főleg ha esetleg most kezdünk el mozogni – válasszuk a nekünk megfelelő mozgásformát és ha szükséges, ne féljünk egy hozzáértő edző segítségét kérni!

A HiFitness TRX-funkcionális edzés közösségének zárt Facebook csoportjában sem múlik el nap részletes tájékoztatás, edzés időpontok kiírása, pontosítása, de pláne jó szó, motiváló idézet, kitartásra buzdító posztok nélkül. Egy alapvetően jól működő közösségnél sem könnyű átváltani az online térre, de az edzők itt is mindent megtesznek azért, hogy minden a legjobban hasonlítson a „normál” üzemmódhoz, még akkor is, ha mostanság épp a konyhában van a jóga edzés.

Jóga a konyhából 🙂

– A tavaszi karantén idején természetesen mi is bezártunk önként, hisz nem szerettük volna sem a tanítványaink, sem a magunk egészségét kockáztatni. Akkor a Facebookon folytattuk live edzésekkel, a mostani bezáráskor pedig azonnal elkezdtünk minden olyan lehetőséget tesztelni, amellyel az interaktivitás jobban megvalósítható. Hisz fontos, hogy lássuk a sportolóinkat edzés közben, hogy adott esetben korrigálni tudjuk a mozgásukat – mesélte Réti Ildikó, a terem vezetője.

A motiváció megteremtéséhez számukra elengedhetetlen volt, hogy ugyanazokban az időpontokban kínálják az online edzést is, mint a „normált”, hogy ne kelljen változtatni senkinek az eddig már kialakult és bevált rutinján. A visszajelzések alapján a sportolók is próbálnak a pozitívumokra koncentrálni, mint „edzés után nincs utazás, hamarabb elkészülök”, vagy „ha online is, de együtt a csapat, könnyebb elkezdeni”, no meg egyesek szerint átjön képernyőn is az edző „gyilkos” tekintete, amikor közli, hogy „na már csak 15” ?

Ildi edzőtársaival együtt folyamatosan “tartja a lelket” a sportolóiban

– Sokan az edzőkből merítenek erőt, és ez teljesen természetes, pedig néha nekünk is össze kell szedni minden belső erőnket, hisz a mi megélhetésünk, befektetésünk is kockán forog. De azt tudjuk, hogy jelen helyzetben (is) kiemelten fontos szerepünk van a prevencióban, hisz a testmozgás nemcsak az immunrendszerre, a fizikai, hanem a mentális és szociális jóllétre is hatással van – mondta Ildi.
Úgyhogy kifogások helyett elő a laptoppal! Ne felejtsd: magadért sportolsz!

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.