Skip to main content

Végre egy ünnep, ahol nem azon kell gondolkodni, hogy mit nem ehetünk meg az ünnepi ételsorból, hanem, hogy „még, még, még”, akár minden nap. Nem, nem a kalácsra gondolok. 😊 Szóval, jöjjön a tojás-kisokos.

1.A tojás az emberiség létének kezdetétől az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik fehérje és zsírtartalmát tekintve egyaránt.
2. Olcsó, finom, egyszerű, egészséges, és mindössze kb 85 kalória – fogyókúra idején is kiváló, komplex megoldás, sokáig el is telíti a gyomrot.
3. A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
4. Ezek az aminosavak a mentális egészségednek is kiválóak.
5. A magas fehérjetartalom miatt szuper választás az izomépítéshez is.
6. Fogyasztása segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, ezáltal pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
7. B2-, de B5- és B12-vitaminban is gazdag, szóval nemcsak energikussá tesz, hanem jó a bőrnek, hajnak, szemnek egyaránt.
8. Az agyadnak is jót tesz – gazdag omega 3 zsírsavban és kolinban. A kolin egyébként  szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészséségét, valamint fenntartaja a normális metabolizmust. A tojásban pedig viszonylag nagy mennyiségben található meg.
9. A kolin miatt kismamáknak is igazi szuperélelmiszer a tojás, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, de a magzat agyának fejlődésében is nagy szerepe van.

Szóval, jelszó: tojás, tojás, tojás!

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.