Skip to main content

Az elmúlt évtizedekben számtalan diétáról, táplálkozási irányzatról olvashattunk tudományos (és kevésbé tudományos) forrásokat tanulmányozva. Az ember szinte elveszik a rengeteg – sokszor egymásnak ellentmondó – információ között, és valljuk be, néha nem könnyű kiigazodni és megtalálni a számunkra megfelelő és hatékony módszert. A legtöbb diéta túl sok szabályt, korlátozást ír elő, amik hosszú távon nem, vagy csak nagyon nehezen tarthatóak, ezért gyakoriak a kudarcok, újra- és újrakezdések. Az új “divat”, amely nem mellesleg orvosi szempontból is támogatást nyert, az időszakos böjt. Ez nem diéta, hanem inkább egy új táplálkozási rendszer. Kató Andrea táplálkozási mentor  (személyi edző, gerinctréner, rehabilitációs tréner, jógaoktató) elmondja nektek, mit tud az IKÉ, azaz az időben korlátozott étkezés, időszakos böjt (Intermittent Fasting).

– Először is fontos tudni, hogy ez nem egy csodaszer, nem fogyókúra (bár szinte törvényszerűen testsúlycsökkenéssel jár), és nem is diéta. Előnyeit és jótékony hatásait viszont már az orvostudományban is alkalmazzák; kutatások és kísérletek folynak arról, hogy sikeres kiegészítő terápia lehet bizonyos krónikus betegségek, de akár rák esetén is – hívta fel a figyelmet Andi.

A képlet egyszerű: csak egy bizonyos időintervallumban ehetsz, utána a kalóriabeviteled nulla

Az alapszabály a lehető legegyszerűbb: egyél egy bizonyos időablakban, a fennmaradó órákban pedig legyen a kalória beviteled nulla. Ugyanis ha egy kicsit „békén hagyod” a tested, az meghálálja és számos jótékony folyamat indul be a szervezetedben. Mivel nem a folyamatos emésztéssel, feldolgozással van elfoglalva, hanem pihen, a sejtjeid az autofágiának (a sejtek önemésztése) köszönhetően meg tudnak újulni, regenerálódnak, gyulladási folyamatok csillapodhatnak, szűnhetnek meg. Egész egyszerűen tisztulni fogsz és egy idő után és az éhségérzeted is átalakul.

Andi szerint amit már néhány nap után érezhetsz: több energiád lesz napközben és éjszaka jobban, nyugodtabban alszol. Amit pedig hosszabb távon tapasztalhatsz: csökkenő testzsír (miközben az izomtömeged nem változik), és az esetleges zavaró gyulladásos folyamatok mérséklődése.

Vizsgálatok bizonyították, hogy az egyszerre történő zsírvesztés és izomépítés is abszolút működőképes ezzel a táplálkozási rendszerrel!

Hogyan kezdj hozzá?

Természetesen, mint mindent, ezt is fokozatosan érdemes bevezetni, hiszen a drasztikus változások gyakran szülnek kudarcot. Tehát először csak annyit változtass, amennyit hosszabb távon is tartani tudsz.
A legfontosabb, hogy két korlátod van: a napod első és az utolsó étkezése.
Érdemes egy nagyobb időablakkal kezdeni, pl. 10/14 óra. Ez azt jelenti, hogy 10 órás intervallumon belül ehetsz, 14 órán keresztül pedig nem vihetsz be kalóriát.  Ez viszonylag könnyen betartható, ha pl. reggel 8-ra időzíted a reggelidet és este 6-ra vacsorádat, bár hozzáteszem, az emberek többségénél inkább a reggeli elhagyása/későbbre tolása működik, tekintve, hogy a legtöbben este edzenek és töltik a családjuk körében az időt, így a vacsora elhagyása nehezebbnek bizonyulhat.

Ha ez már flottul megy, válthatsz 8/16-ra, vagyis 8 órán keresztül ehetsz és 16 órán át nem. Lehet folytatni 6/18 órával is, de ez már a „haladóbb” kategória, nem is ajánlott mindenkinek, illetve a 8/16-os időablakkal is bőven nagyon szép eredményeket lehet elérni.

Felmerül a kérdés, mit és hányszor együnk ez idő alatt?

Kató Andi tálálkozási mentor szerint az időszakos böjtnél is fontos a helyes táplálkozás alapelveinek betartása

Ha hiszed, ha nem, ez másodlagos kérdés, de azért természetesen nem árt itt is néhány dolgot tisztába tenni. A nassolások helyett próbálj a főétkezésekre koncentrálni; bőven elég maximum 3-4-szer enni az 5-6 alkalom helyett – viszont nyugodtan tegyél rendes adagokat a tányérodra és ne számolgasd a kalóriákat.

A helyes táplálkozás alapelveit továbbra is tartsd be (illetve célszerű először azt rendbe tenni, ha eddig még nem történt meg!), azaz egyél „valódi”, szezonális és természetes ételeket a feldolgozott, finomított élelmiszerek helyett, kerüld a cukrot és igyál eleget (amikor szomjas vagy).
A szénhidrátban gazdag étkezéseket időzítsd a napközbeni órákra, hogy legyen ideje a szervezetednek felhasználni az ebből származó energiát.

– Ahogy a cikk elején említettem, az IKÉ nem csodaszer. Az így történő étkezés mellett életünk és mindennapjaink során óriási jelentősége van a biológiai óránkra való odafigyelésnek, az alvás mennyiségének, minőségének, az intelligens edzésterhelésnek, a légzésnek, a stressznek, stb – hívta fel a figyelmet Andi, és hozzátette: sajnos van néhány eset, amikor nem, vagy csak fokozott körültekintéssel, ill. csak felügyelettel érdemes belevágni. Ilyen pl. a cukorbetegség és bizonyos autoimmun betegségek. Ilyen esetekben feltétlenül kérjük  orvos vagy kompetens szakértő segítségét!

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.