Skip to main content

Ha valaki azt mondja, “megyünk síelni”, akkor szinte kivétel nélkül a “hegyre fel- hegyről le” verzióra, azaz a klasszikus alpesi síelésre gondolunk. Pedig az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend honfitársaink körében is a sífutás, amely egyaránt jó hatással van a fizikai, mentális, lelki és szociális egészségünkre is. Gyakorlatilag korfüggetlen időtöltés, amelyet ugyanúgy csodás környezetben élvezhetünk, mint a lesiklást. Bozsik Anna sífutó olimpikon, sífutó szakedző avat be minket abba, mit érdemes tudni a sífutásról.

A sífutás komoly állóképességi sportág, amely testünk valamennyi izmát megdolgoztatja: erősíti a keringési-, légző- és immunrendszert; jó hatással van az idegrendszerre; frissítő hatású az elménkre; kíméletesen terheli az ízületeket; endorfint, azaz örömhormonokat termel; egyáltalán nem utolsó sorban pedig kiváló közösséget is teremt- és ez csak néhány a sífutás előnyei közül.

Mint ahogy Bozsik Anna elmondta: az utóbbi időben egyre többen ismerik, szeretik a téli sportok ezen fajtáját is. Bár sajnos a magyarországi síterepeken egyelőre még nem alakítottak ki sífutó pályákat, de Ausztriában, Szlovákiában kiváló pályákon lehet sportolni. A sífutás azoknak is nagyszerű mozgásforma, akik nem szeretnek, akarnak, netán valamely sérülés miatt nem tudnak lesiklani, de nagyon sokan kombinálják a kettőt. – A sífutásnak három különböző technikája van: a klasszikus, a szabad stílusú (korcsolyázó vagy skating), illetve a nordic cruising, és mindhárom másfajta felszerelést igényel – folytatta Bozsik Anna. A stílus teljesen egyéntől függ, de az megfigyelhető, hogy akik lesiklásból jönnek át, azoknak a korcsolyázó, az óvatosabbaknak, idősebbeknek pedig általában a klasszikus stílus jön be.

16864627_1566347150045551_1886184273188892331_nA sífutó szakedzőtől megtudtuk azt is: a sífutáshoz nem szükséges előképzettség, annak sem könnyebb, aki tud lesiklani, ugyanis teljesen más technikáról van szó. Némi kondi azonban szükségeltetik, hisz komoly állóképességi sportról van szó. Jól jön tehát a futó, bicajozó, nordic walkingozó előképzettség, de ha ez nincs is, akkor abban a pillanatban, ahogy elhatároztuk, hogy kipróbáljuk ezt a sportágat, el kell kezdeni mozogni, legalább intenzíven gyalogolni. Ha nincs némi kondink, akkor nagyon könnyen lehet, hogy már az első napok után hulla fáradtan, nagy izomlázzal alig lesz kedvünk kijönni a szobánkból.

Egyébiránt egészségügyi okok miatt szinte senki nincs kizárva ebből a sportból, Anna tapasztalata alapján egyedül a nagyobb túlsúly szokott problémát jelenteni, ugyanis eséskor nehéz felállni. Ahogy neveztve megyjegyezte: “Szoktuk mondani a táborainkban, hogy bizonyos kor után már nem esünk el, mert nehéz lesz felállni”.

Mint már említettük, a sífutás korfüggetlen, gyakorlatilag óvodás kortól el lehet kezdeni. Mint minden sportágnál, itt is nagyon fontos, hogy az alapokat oktató segítségével sajátítsuk el, megelőzve a rossz technikából adódó esetleges sérüléseket, illetve így hamarabb élvezhetjük a mozgásformát. Egy ötnapos sífutó táborban nyolcszor kétóra oktatással akár két technikába is betekintést nyerhetünk, és legalább az egyik, általunk választott stílusban pedig sikerélményeket is szerezhetünk. Csakúgy, mint a lesiklásnál, itt sem érdemes kezdőként rögtön befektetnünk a felszerelésbe: béreljünk, ismerkedjünk meg a sportággal, döntsük el, tetszik-e, majd csak utána költsünk saját felszerelésre.

Fotók: Facebook- Bozsik Sífutó iskola

 

anna_2012Bozsik Anna

Testnevelő tanár, sífutó szakedző, nordic walking és sífutó oktató. Három olimpián, négy biathlon- és két sífutó világbajnokságon, rengeteg világkupán képviselte Magyarországot. Csaknem ötven országos bajnoki arany gazdája sífutásban, biathlonban és sírollerben. A versenysport befejezése után tömegsporttal kezdett el foglalkozni, sífutó iskolájában többezer tanítvány sajátította el eddig a sífutás és a nordic walking alapjait.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.