Skip to main content

Bár a hőguta miatt többeket a mentő vitt el, és utána vagy két napig menni nem tudtam, az első futóversenyem után (tény, hogy rögtön egy félmaratonnal kezdtem) euforikus érzés fogott el. Aztán a második után is. És a leghosszabb biciklizésem meg úszásom után is, de ezt most hagyjuk. Egy biztos: több ezer emberrel együtt sportolni felemelő, időnként már-már megható érzés. A legjobb, hogy nem az idővel, csakis önmagunkkal versenyzünk, önmagunkért. Tippek, hogy mit (ne) csinálj, amikor versenyre mész.

  1. Ahogy kikandikálnak az első napsugarak, úgy szaporodnak a szabadtéri sportversenyek. Tájékozódj előre, nézd ki, melyik verseny szimpatikus, hol van neked való táv. Hidd el, jobban jársz, ha testileg-lelkileg is rá tudsz hangolódni, edzeni az adott versenyre. Ráadásul, ha időben eldöntöd, hogy benevezel egy versenyre, akkor még elcsípheted a kedvezőbb nevezési díjat is.
  2. Csajok! Először is: nem kell attól tartani, hogy a pasis mezőnyben “ciki” lesz indulni. Ezek a versenyek épp attól szépek, hogy együtt indul idős és fiatal, férfi és nő, duci esetleg valamely fogyatékkal élő sporttársunk. Általában mindenki nagyon segítőkész. De ha elsőre mégis aggódsz, akkor létezik kizárólag csajos futóverseny is. Kezdd azzal!
  3. Nézd meg a pálya rajzát! Így elkerülheted, hogy meglepetésként érjen egy hosszú hegymenet, ami már a kezdet kezdetén kiveszi belőled az összes erőt. Ha felkészült vagy, akkor sokkal könnyebben veszed a nehezebb szakaszokat is!
  4. Figyeld az időjárás előrejelzést! Mint már említettem, nekem anno sikerült “in medias res”, azaz a “dolgok közepébe vágni” alapon egy 35 Celsius fokos hőmérsékletben mindjárt félmaratonnal indítani a futóversenyző pályafutásomat. Egy idő után már csak az “inkább a halál mint a szégyen” attitűdöm vitt tovább, de ezt a taktikát egyáltalán nem ajánlom! Az időjárás-les a megfelelő futóruházat kialakításában is segítségünkre van.
  5. A verseny időpontja. Higyjétek el, nem mindegy. Aki rendszeresen este fut, annak egy reggeli, délelőtti rajt nagyon nehezére bír esni, hacsak nem készül rá tudatosan. (de gondolom, fordítva is pont így van)
  6. Nem kell világcsúcs részidőre törekedni!! Tudom, hogy a verseny hevében könnyen neki lehet iramodni, de többségében ez nem marad büntetlenül. A legtöbb utcai futóversenyen vannak úgynevezett iramfutók, (színes lufikat visznek magukkal, úgyhogy könnyű őket szemmel tartani), te válaszd ki a te tempódnak megfelelő futót, és innentől kezdve semmi dolgod nincs, mint, hogy ne maradj le tőle!
  7. Válogass össze jó kis futózenéket! Nagy segítség tud lenni egy jó tempós rock nóta, amikor éppen a holtponton próbálsz átlendülni.
  8. Nem a verseny előtti utolsó héten kell megváltani a világot, szóval, csak hangolódj, relaxálj, edz könnyedén, táplálkozz  megfelelően és pihenj!
  9. Ne add fel! Biztos megfordul a fejedben, hogy elátkozd azt a pillanatot, amikor megfogant a fejedben a gondolat, hogy a vasárnap délelőttödet versenyzéssel töltsd, de mindent megér az a pillanat, amikor ezrekkel együtt átléped a rajtvonalat, majd haladsz együtt a mezőnnyel, az út szélén pedig drukkolnak, buzdítanak, dobolnak, zenélnek. Huhhhh… Ráadásul van olyan verseny is, ahol motivációs táblákat helyeznek ki, ezek pedig tuti, hogy a legmélyebb gödörből is kirángatnak 🙂

+1: Talán ezzel kellett volna kezdenem: Vágj bele! De tényleg! Hidd el, ha egyszer magával ragad a hangulat és az az érzés, hogy legyőzted önmagad, akkor időről-időre szomjazol majd ezért az élményért! Hajrá 🙂

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.