Skip to main content

Bár a legtöbb zöldség-gyümölcsöt manapság gyakorlatilag évszaktól függetlenül bármikor meg lehet vásárolni (nagy kérdés persze, hogy ezek hány ezer kilométert tettek meg az üzletek polcáig…), mégis a legfontosabb az, hogy igyekezzünk az adott szezonnak megfelelő gyümölcsökkel-zöldségekkel feltankolni a szervezetünk vitamin- és ásványianyag raktárait. Május ilyen szempontból (is) szuper, hisz egyre több hazait találunk a zöldségesnél, a szerencsések pedig a saját kiskertben. A helyes táplálkozás pedig nemcsak a futáshoz, mozgáshoz, hanem általánosságban az egészséges életmód szempontjából nélkülözhetetlen. Benkő Nórival ma arról elmélkedtünk, mit együnk májusban.

Zöldségek:

Spárga: az időjárás miatt az idén jócskán elcsúszott a spárga-szezon, de most már szinte mindenütt kapható. A sárga gazdag növényi rostokban, A- és B-vitaminban, emellett a folsavtartalma is nagyon magas. Ásványi anyagokat is megtalálhatunk benne, főként magnéziumot és káliumot, melynek köszönhetően erősíti az izomzatot. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve a kezelésükben is jelentős szerepet játszik.

Brokkoli: nagyon sok növényi rostot tartalmaz, emellett magas a folsav, valamint a C-vitamin tartalma.

Spenót: szintén gazdag C-vitaminban, nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, kalciumot és Omega-3-zsírsavat, emellett antioxidáns tartalma is nagyon magas.

Retek: magas a B-, és C-vitamin tartalma, gazdag ásványi sókban (vas, kalcium, kálium, foszfor, kén). Elsősorban a máj tisztításában játszik kiemelkedő szerepet, emellett növényi rostjai segítik az anyagcserét, nagymértékben vízből áll, ezért segíti a vizelettel a méreganyagok kiürülését. Emellett csillapítja az izomgörcsöket, megelőzi az asztma kialakulását, valamint segít a tünetek enyhítésében is, csökkenti a vérnyomást, fertőtlenítő és gyulladás gátló hatással rendelkezik, valamint szerepet játszik a szív-, és érrendszer védelmében.

Gyümölcsök:

cserkó1Eper: gazdag A-, B1-, B2-, és C-vitaminban, emellett tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is. Rendkívül jó vértisztító és baktériumölő hatással rendelkezik, emellett fokozza a vérkeringést is. Diétázóknak jó hírünk van, mivel 90%-ban vizet tartalmaz, így szinte teljesen kalóriamentes.

Cseresznye: rendkívül gazdag A-, B-, és C-vitaminban, a kálium tartalmának köszönhetően erős vízhajtó hatással rendelkezik, fokozza a vesék működését, emellett a magnéziumtartalma is nagyon magas, így táplálja és erősíti az idegsejteket, valamint segít abban, hogy elkerüld a stressz, valamint a depresszió kellemetlen tüneteit. Korai fajtáira már nem kell sokat várni.

Meggy: vitamin és ásványi anyag tartalma szinte teljes mértékben megegyezik a cseresznyéjével, azonban majdnem tízszer annyi az A-vitamin tartalma. Gazdag magnéziumban, vasban, kalciumban, káliumban, fokozza az anyagcserét, segíti a vitaminok felszívódásában, valamint rendkívül jó immunerősítő. Kicsit ugyan most még várni kell rá, de megéri 🙂

Amit lehet, fogyasszunk nyersen, úgy hasznosul a legtöbb vitamin és ásványianyag! Nektek melyik a kedvencetek?

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.