Skip to main content

A biztonságos kerékpározás érdekében nem árt, ha tisztában vagyunk az alapvető közlekedési szabályokkal. Még akkor is, ha van B kategóriás jogosítványunk, fel kell frissíteni az ismereteinket, hisz a KRESZ is változott az utóbbi időben. De nem csak a szabályismeret fontos, hanem, hogy tisztában legyünk azzal, melyek azok a tartozékok, amelyeknek muszáj rajta lenni a bringánkon.

Figyelj a kötelező tartozékokra!

• Egymástól független első és hátsó fék

• Csengőhangot adó hangjelző berendezés

• Előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben min. 150 m távolságról látható lámpa

• Elől fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő

• Az első keréken legalább 2 db borostyánsárga küllőprizma vagy fehér, fényvisszaverő körgyűrűfelület

Gondoskodj a láthatóságról! Az első és a hátsó lámpa elhe- lyezhető a vezetőn, ami lehet villogó is.

Hol, hogyan és mennyivel mehetsz?

– Ne kerékpározz ittasan! Bár a 2014-es KRESZ módosítást követően már fogyaszthatsz némi alkoholt a mellék- és főútvonalakon közlekedve is, de nagyon fontos, hogy mindig légy biztonságos vezetésre képes állapotban!

– Az esetek többségében az úttesten kell kerékpároznod, a járdán tilos. Zebrán áthaladva csak a kerékpárt tolva jár elsőbbség!

– Ha az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalog- és kerék- párút, akkor kötelező azt használnod. Ez alól kivételt jelent, ha az úttestre külön sávot nem jelentő kerékpáros nyomot festettek.

– Úttestre festett kerékpársáv esetén tilos a sávon kívül haladni, nem mehetsz át a záróvonalon! – Ha a kerékpársáv nyitott, balra kanyarodás előtt ráhajthatsz a gépjárművek által használt sávokra.

– Autóbuszsávban akkor biciklizhetsz, ha azt tábla megengedi, a nyitott kerékpársávval megegyező szabályok szerint.

– Behajtást tiltó táblával jelölt útra, egyirányú utcába menetiránnyal szemben csak akkor mehetsz be, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ahol buszok és taxik behajthatnak, ott biciklivel is közlekedhetsz.

A legnagyobb megengedett sebességek:

Lakott területen belül 40 km/h

Lakott területen kívül (sisakban, utas nélkül) 50 km/h

Lakott területen kívül (sisak nélkül) 40 km/h

Gyalog- és kerékpárúton 20 km/h

Gyalogos-kerékpáros zóna gyalogos részén 10 km/h

Utas szállítása: 16 éves kor feletti személy, pótülésen, maximum 10 éves utast szállíthat. Gyerekülés előre és hátra is szerelhető, de rendelkeznie kell háttámlával és biztonsági övvel, továbbá az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkep és a vele összeépített szerkezettel.

JÓTANÁCS

Mindig legyen nálad multifunkcionális szerszám imbuszkulcs készlettel, tartalék belső vagy gumifolt, illetve egy működő pumpa!

Hogy szállítsd a bicajokat?

Ha az autó vonóhorgára szereled a kerékpártartót, ügyelj arra, hogy a rendszámtábla és a hátsó lámpa is látható maradjon! Vasúti utazás előtt tájékozódj a kerékpárszállító kocsikról és a kerékpárjegyről!

Forrás: www.nkh.gov.hu

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.