Skip to main content

Csökkenti a reakcióidőt, javítja a koncenctrációt és a hosszútávú állóképességi teljesítményt, de megelőzheti a trombózist, véd az idegrendszeri- és szívproblémák ellen, segíti edzés utáni kalóriaégetést – ez csak néhány dolog a kávé szuper tulajdonságai közül. Bár sokáig ellentmondásos volt a megítélése, a legújabb kutatások inkább a kávéfogyasztás pozitívumait helyezik előtérbe. Szóval, kávé: mikor, mennyi, miért? – erről beszélgettünk szakértőnkkel, Benkő Nórival.

Az emberek többsége a kávét (vagy egyéb koffeintartalmú italt) a fáradtság ellen vagy energialöketként fogyasztja általában, hogy frissebbek legyenek, jobban tudjanak koncentrálni. Azonban sokan nem is tudják, hogy a koffein mobilizálja a zsírokat, hogy azokat a szervezet energiaként tudja felhasználni. Ez nagyon jó dolog, ha keményen edzel és csökkenteni szeretnéd a testzsír mértékét (nem véletlenül a koffein alap összetevője minden súlycsökkentőnek).
Emellett kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás csökkenti a II-es típusú cukorbetegség vagy a Parkinson kór kialakulásának esélyét.

A sportteljesítményre gyakorolt hatásai:

Kutatások alapján a koffein növeli a teljesítményt a rövid idejű (kb.4-5perc), magas intenzitású erőkifejtések esetén, mint például a sprinterek esetében, emellett pedig  a hosszan tartó állóképességi terhelések esetén is. Természetesen a teljesítménynövelő hatás csak egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után érvényesül (kb. 5-6 mg/testsúlykilogramm). Egy probléma azonban mégiscsak van, ha valaki rendszeresen fogyaszt valamilyen formában koffeint, annak a szervezete azt megszokja és a teljesítménynövelő hatás már nem érvényesül. Ha azonban szeretnéd kiélvezni a koffeinnek ezt a jótékony hatását a versenyen, érdemes előtte 1-2 héttel teljes mértékben kiiktatni az étrendedből, majd a verseny előtti napon már ismét fogyaszthatod. Az energiaitalokkal és a koffeintablettákkal érdemes vigyáznod, mivel jóval erősebb hatásúak lehetnek, mint a kávé, emellett pedig rengeteg cukrot is tartalmaznak.

kávé3Emellett a koffein csökkenti a reakcióidőt, javítja a koncentrációt, hatására javul a hosszútávú állóképességi teljesítmény, a maximális erőkifejtés, valamint csökkentheti az izomfájdalmat edzés/verseny közben vagy után.
Sokan azt gondolnák, hogy akkor a leghatásosabb a koffein, amikor a a vérben a legmagasabb koncentrációban van jelen, azonban ez nem igaz. A vérben a fogyasztást követő 2-2 és fél óra elteltével a legmagasabb a koffeinkoncentráció, azonban a legjobb teljesítményfokozó hatás már a fogyasztás után egy órával bekövetkezik.

Nagyon kell vigyázni, hiszen minden szervezet más, így valakinél már egy csésze kávé is kellemetlen panaszokat tud okozni, ilyenek lehetnek a remegés, a fokozott vizeletürítés, a feszült idegállapot vagy az erős szívdobogás esetleg a nyugodt pihenést is zavarhatja- hívja fel a figyelmet Nóri.

A legtöbb helyen kapható tejeskávék nagyon magas zsír-, valamint cukortartalmúak, ezért jobb, ha mellőzöd a tejszínhabot és a különféle szirupokat, helyette válassz inkább sovány tejet (hiszen a kálcium, és a fehérjetartalma miatt fontos) vagy valamilyen növényi tejet (pl. laktózérzékenység esetén jó alternatíva), és ha teheted, kerüld el a cukrokat és az édesítőket is.

Összességében tehát egy csésze kávé az edzés vagy a verseny előtt jótékony hatással lehet a teljesítményedre, emellett pedig ha valaki megfelelően, mértékkel fogyasztja (természetesen minőségi kávéról beszélünk) még bizonyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.

Fotók: pinterest.com

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.