Skip to main content

India miniszterelnöke, Narenda Modi kérésére 2014. december 11-én az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. A jóga világnapjával az ENSZ elismerte a jóga “holisztikus szemléletét az egészség és a jólét területén”, és egyben azt is, hogy a jóga gyakorlásának előnyeivel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése a világ népességének egészsége számára hasznos.A Nemzetközi Jóganap időpontjának különleges jelentősége van: egyrészt a két napforduló egyikeként a leghosszabb nap az északi féltekén, másrészt különleges jelentőséggel bír a világ számos területén.

A Nemzetközi Jóganap alkalmából világszerte, így Magyarországon is együtt jógázhatunk egy időben az akcióban résztvevő jógastúdiókban.

És hogy miért is fontos a jóga? Jöjjön néhány idézet a legautentikusabbaktól:

“A jóga India ősi hagyományának felbecsülhetetlen ajándéka. Létrehozza a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, a visszafogottság és a beteljesedés egységét; az ember és a természet, a holisztikus egészség és a jó közérzet harmóniáját. Ez nem csupán gyakorlat, hanem az összhang felfedezése önmagaddal, a világgal és a természettel.”

(Narendra Modi, India miniszterelnöke, a Jóga Világnap szellemi atyja)

“Az igazi jóga nem a testet formálja, hanem az életed. A jógát nem elvégezni kell, hanem élni. A jógát nem az érdekli, milyen vagy, hanem azzal törődik, milyen lehetsz. A jóga egy hatalmas és mélységes célt tűzött ki, és ezért lehet valódi jógának hívni, mely a lényeget testesíti meg.”

(Aadil Palkhivala, jógaoktató)

A jóga naponta eszembe juttatja a bennem illetve a világegyetemben rejlő kegyelmet és jóságot. (…) Amikor megérted, hogy az igazság a szívedben, a csontjaidban van, akkor soha nem „csinálod” a jógát. A jóga áthat, miként minden tettet egy spirituális törvény. “

(Kelly Kamm, jógaoktató)

Addig fogom tanítani a jógát, amíg nem tudok lélegezni többé, s akkor én csak elrepülök a következő bolygóra…
Az ősz egy emlékeztető, hogy míg a levelek meghalnak, mindig lesz tavasz, a változás, a pótlás és az újjászületés esélye. Mindannyiunknak megvan a lehetősége a hiányok pótlására és az újjászületésre.”

(Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója )

“A jóga spirituális, szellemi és fizikai szinten dolgozik azért, hogy az élet minőségét növelje. A jóga egyben a ma társadalmában a felvirágzás lehetősége”

(Satyananda Saraswati Swami)

“Ha kíváncsi vagy arra, hogy ki vagy, a jóga a tökéletes alkalom, hogy megtudd.”

(Sri Aurobindo, szabadságharcos, filozófus, jógi, guru és költő)

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.