Skip to main content

A futás szerencsére egyre népszerűbb mindkét nem körében, azonban az anatómiai különbségek miatt vannak szempontok, amelyeket a nőknek különösen figyelembe kell venni. Ezekről a dolgokról korábban már mind beszélgettünk külön-külön, de szakértőnk, Benkő Nóri most összefoglalta nektek a “csajos” tudnivalókat.

– Rengeteg tévhit van azzal kapcsolatban, hogy a sport negatívan befolyásolja a csontritkulást, azonban kutatások bizonyítják, hogy pozitív hatással van annak megelőzésében és akár általa a már kialakult betegség tünetei is csökkenthetőek. Nem elég azonban csak futnod, hanem más mozgásformákat is érdemes űznöd (pl. erősítés). Emellett természetesen a táplálkozásra is oda kell figyelned, főként a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelre, de emellett fogyassz elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot.

– Mi, nők sportolás közben is szeretünk odafigyelni a külsőségekre, a divat azonban egy jó sportmelltartónál csak a másodlagos szempont. Egészségügyi szempontból cseppet sem mindegy, hogy milyen melltartóra esik a választásunk. Az elsődleges az, hogy az adott melltartó sportolás közben megfelelő tartást és védelmet nyújtson a melled számára. Kutatások szerint ugyanis egy futólépés alkalmával a mell akár 9 cm-t is elmozdulhat, ezért rettentően fontos, hogy olyan melltartót válasszunk/viseljünk sportolás közben, ami megfelelő tartást és védelmet nyújt a mell számára.Ennek érdekében általában háromféle típus közül választhatunk (gyenge, közepes és erős tartás), mely szükségessége a sportág és a mellméret függvényében változhat.  Emellett a helyes méret kiválasztása sem könnyű, azonban ehhez korábban már adtunk egy kis útmutatót. 

– A nők alapvetően ki vannak téve az inkontinencia (vizelet visszatartási probléma) veszélyének, azonban ez minket futókat még inkább érint, hiszen mozgás közben fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve a medencealapi-, és záróizmaink. Ennek érdekében ezen izmok erősítésére még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, melyben segítségünkre lehet az intim torna. Azonban ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatokat helyesen tudjuk végrehajtani mindenképp szakember segítségét, kell kérnünk. Hetente kétszer 10-15 perc nem olyan sok idő, azonban ha ezt rászánod, sokáig élvezheted problémamentesen a futás adta örömöket.

– A babavárás alatti sportolásról nagyon eltérőek a vélemények. Éppen ezért mielőtt nekikezdenél, mindenképp konzultálj orvosoddal. Általában, ha problémamentes a terhesség és előtte is rendszeresen sportoltál, semmi akadálya nem lehet annak, hogy eddz. Azonban ebben az időszakban nem a teljesítményen van a hangsúly, ebben az esetben már ketten vagytok, így a tested minden egyes jelzésére figyelned kell. Semmi esetre se terheld túl magad, valamint kerüld a durva, extrém sportokat. Természetesen futásnál a távot, az időtartamot és az intenzitást is csökkentened kell, tehát tényleg csak annyit és úgy mozogj, ami még jól esik.

– Ha pedig már megszületetted a babád és az orvosod engedélyt adott arra, hogy újra elkezdj futni, jöhet a kocogás, majd a babakocsis futás. Természetesen nem lehet a dolgok közepébe vágni, mindent csak fokozatosan. Egyrészt Neked is újra vissza kell szoknod a mozgáshoz, másrészt a babádat is hozzá kell szoktatnod ehhez. Valamint babakocsival futni kicsit nehezebb lesz, mint nélküle. Ebből szuper családi program válhat, de akár csatlakozhatsz, a Fuss Babakocsival nevű egyesülethez is, ahol szuper programok várnak Rátok.

– Sose feledkezz meg a biztonságról: nőként nem biztos, hogy a legjobb ötlet, ha egyedül szeretnél elmenni futni. Legalábbis sötétben, kihalt utcákon, erdőben, stb. semmi esetre se csinálj ilyet. A biztonság mindennél fontosabb! Tehát kérd meg egy Barátnődet, a Párodat, hogy kísérjen el vagy csatlakozz egy futóklub közös edzéseihez.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.