Skip to main content

Fáj, lüktet a fejed futás, edzés közben, jelentősen lerontva annak élvezeti értékét, hatékonyságát? Lehet, hogy csak egy ártalmatlan fájdalom, netán csak oda nem figyelés eredménye, minden esetre figyeljünk a testünk jelzéseire! Szakértőnkkel, Benkő Nórival ma a lehetséges okokat vettük számba.

– Általában azoknál jelentkezik a probléma, akik valamilyen hosszan tartó, megterhelő sportágat űznek, mint például: futás, úszás, súlyzós edzés, stb. A fejfájás ilyen esetben a fej mindkét oldalán jelentkezik, lüktető jellegű és általában pár óra alatt el is múlik. Ilyenkor az esetek többségében az agyi erek kitágulnak, ami sokaknál fejfájást okoz. Az ilyen jellegű fejfájás gyakoribb azoknál, akik hajlamosak a migrénre, vagy előfordulhat melegebb, párás időben, esetleg ha a megszokottnál nagyobb tengerszint feletti magasságban sportolsz. Emellett szakíts időt a bemelegítésre, ez is segíthet elkerülni a problémát.

– A fájdalom hátterében sokszor az is lehet, hogy leesik a vércukorszinted. Ennek elkerülése érdekében érdemes edzés előtt egy-két órával valamit enned, ami megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét valamint zsírt is tartalmaz vagy ha edzés közben valami gyors megoldás kell, kapj be egy szőlőcukrot. Edzést követően hiába nem érzed magad éhesnek, mindenképp egyél valamit, de legalább igyál pl. egy fehérje shaket.

– Ha magas vérnyomással küzdesz, intenzív edzés hatására szintén jelentkezhet fejfájás. Ezt a problémát egy egyszerű vérnyomásméréssel könnyen kiderítheted, de mindenképp orvoshoz kell fordulnod, ha ez áll a fájdalom hátterében, hiszen valószínűleg gyógyszeres kezelésre lesz szükséged.

– Sokszor beszéltünk róla, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ennél a témakörnél sem tudunk elmenni mellette, hiszen a dehidratáltság is okozhat fejfájást. Ennek érdekében fogyassz az egész nap folyamán elegendő mennyiségű vizet!

– Futás közben általában mindannyian izzadunk, így rengeteg sót veszít a szervezetünk. Ilyenkor általában edzés után az ember sós dolgokat kíván, de emellett kellemetlen fejfájás is társulhat mellé. Ezért érdemes, hogy hosszabb edzések alkalmával mindenképp frissíts és pótold az elveszített ásványi anyagokat.

– Előfordulhat az is, hogy a megszokottnál kevesebbet aludtál, nem pihented ki magad, és így vágsz neki az edzésnek. Sajnos a fáradtság is tud fejfájást okozni, ezért lehetőség szerint inkább pihenten kezdj neki a futásnak, mielőtt még valami komolyabb gondot is okozol magadnak (pl. sérülés).

Természetesen más okok is állhatnak a fejfájás hátterében, ezért ha valakinél rendszeres ez a probléma, mindenképp vizsgáltassa ki magát egy szakemberrel.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.