Skip to main content

Sokszor, sokat éltettük már nektek az instabil edzésformákat, hiszen számtalan jótékony hatásuk van. Csizmadia Mónika most egy szuper, kislabdával/softballal végezhető, fél órás videót hozott nektek. Előtte olvassátok el a tanácsait!

Instabil eszközökkel végzett gyakorlatok során az izomzat aktívabb, hiszen az egyensúlyozás miatt nagyobb erőkifejtésre és koncentrációra van szükség; egyszerűen azért, mert hanyag tartással és laza izomzattal nem tudjuk elvégezni a gyakorlatokat megfelelően.

Fontos a helyes kivitelezés, ezért jó, ha az első néhány órán igénybe vesszük egy fizikoterapeuta vagy egy Pilates instructor segítségét – attól függően, hogy rehabilitációra, vagy egy jó edzésre, illetve keresztedzésre van szükségünk. Amint megvan az ‘aha’ érzés, azaz ráéreztünk a légzéssel összekapcsolt, pontosan végrehajtott, mélyizomzatot megdolgoztató gyakorlatokra, s az ezek következtében érzett izom-aktivitásra, máris rendben vagyunk. 🙂 Rendszeres gyakorlás során megtapasztaljuk, milyen jól megerősítettük a vázizomzatunkat, valamint a végtag izmait.

Véleményem szerint az ilyen típusú edzés elengedhetetlen bármely sportág, edzésforma űzése során/előtt. Hiszen a helyes tartás, na meg az ízületek védelme a legfontosabb, legyen szó akár CrossFitről, body pumpról, erőemelésről, vagy szinte bármiről. Nem utolsó sorban a kerékpárosok, futók beállt izomzatának is ajánlott egy-egy instabil eszközön végzett keresztedzés, vagy akár csak egy kellemes nyújtás, levezetés.

És akkor, íme a videó: https://youtu.be/06Zi4YlOAFs

Csizmadia Mónika esete a sporttal nem szokásos módon indult. Egy rosszul sikerült görkorcsolyázás alkalmával elszakadt a keresztszalagja, mely később operációra szorult: „kapott” két csavart a lábába, s egy combizomból kivágott izomszállal pótolták az elszakadt hátsó keresztszalagot. Ezután kőkemény gyógytorna és hosszan tartó rehabilitáció következett. Először Zumba oktató lett, ami segített újra mosolyogni a trauma után, majd szépen fokozatosan haladt az álmai felé. Először Tenerifén kötött ki, ami után nem bírt többet a 4 fal között lenni. Majd Cypruson sikerült kreatív kids entertaineri s fitness animátori munkát kapnia, miközben elvégezte a Testnevelési Egyetem fitness edzői szakát. Később véletlenek sorozata folytán spanyol vizekre evezett; Gran Canarián negyedik éve él. Fitness entertainerként jó néhány mozgásformába beleásta magát: spinning, aquagym, trambulin, pool bike, kettlebell, BOSU, Jóga, SUP jóga, Pilates és Body Balance szerepelnek a repertoárjában. Vallja: idővel mindenki megtalálja a magához illő edzéstípust, amit örömmel és magabiztosan űz majd.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.