Skip to main content

Kényes téma, ettől függetlenül fontos beszélni róla. Pláne, hogy egy pár éve készült felmérés alapján a a magyar nők több mint fele szenved ilyen problémákkal. Az inkontinencia, azaz vizelet visszatartási probléma nem kímél mozgás közben sem. Ráadásul a futás közben fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve a medencealapi izmok, tehát a futó nőknek még inkább figyelni kell ezen izmok erősítésére. Benkő Nóri ma ehhez ad tanácsokat.

Az inkontinenciának több fajtáját különíthetjük el: enyhéről akkor beszélhetünk, ha nevetés, tüsszentés hatására egy-két csepp vizelet távozik, azonban előfordul a súlyos fajtája is, amikor hirtelen, nagyon váratlanul jön a vizelési inger, és már nincs idő kimenni a mosdóba. Sajnos ez a probléma bármely életkorban előfordulhat, azonban az idősebb nők esetén természetesen nő a gyakorisága. Leggyakrabban a szülést követő időszakban vagy a változó korban (menopauza) jelentkezik.A vizelet visszatartási problémák kialakulásának hátterében a gátizomzat meggyengülése és ennek követeztében a hólyaglap megsüllyedése áll, melynek következményeként a húgycső nem tud megfelelően működni. Tehát ilyenkor, ha fokozódik a hasűri nyomás (pl. tüsszentés, köhögés, futás) akaratunktól függetlenül távozik el néhány csepp vizelet.Az inkontinencia hátterében súlyosabb problémák is állhatnak (pl. gerincbetegség) ezért minden esetben orvoshoz kell fordulni!

A futás is okozhat ilyen problémát?

Vannak bizonyos sportok (ide tartozik a futás is), melyek fokozottabban igénybe veszik a medencealapi izmainkat, ezért a futó nőknek még inkább oda kell figyelniük, és edzeniük kell a medence izomzatát. Futás közben a rázkódás és a gravitáció hatására a méhtartó szalagok meggyengülhetnek, ezáltal a méh megsüllyedhet, ami bizony nyomhatja a húgyhólyagot vagy a végbelet, így okozva vizelési vagy székelési ingert. Tehát ha sokáig szeretnéd élvezni a futás adta örömöket, akkor mindenképp érdemes a záróizmok edzésére is időt fordítanod.

Hogyan tudod edzeni ezeket az izmokat?

A kismedencei valamint a záróizmokat az intim torna segítségével nagyon jól lehet erősíteni, ehhez kérd szakember segítségét, hiszen ő meg tudja Neked tanítani, hogy a gyakorlatokat, hogyan kell helyesen végrehajtani. Amit még tehetsz, hogy megfelelő hangsúlyt fektetsz a core izomzat erősítésére. Ezek segítségével megelőzhetővé válik a probléma, vagy a már kialakult vizelet visszatartási gondokat enyhítheted vagy akár meg is szüntetheted vele.

Tehát, mi futónők, azért fokozottabban ki vagyunk téve az inkontinencia kialakulásának. Ennek megelőzése érdekében szánj hetente kétszer 10-15 percet az erősítés mellett a záróizmok erősítésére is, így sokáig örömödet lelheted a futásban.

Fotó: runnersworld.com

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.