Skip to main content

Éééés újra itt van minden fitneszelő rémálma: kopogtat a december, amikor még a legelszántabb egészségtudatosok is hajlamosak eltévelyedni a roskadásig telt ünnepi asztalok, céges bulik és baráti összejövetelek rengetegében. Segítünk, hogy idén ne a bűntudatról és a pluszkilókról szóljon az évvége! Kecskés Bettina dietetikus, személyi edző tippjei következnek.

 

1. A karácsonyi diéta nem abból áll, hogy nem eszünk semmit karácsony alatt, vagy éppen csak zöldségen élünk! Az elsődleges cél az, hogy átvészeljük a karácsonyt, és lehetőleg ne, vagy csak minimálisat hízzunk az ünnepi időszakban. Szóval ne legyen minden falat miatt lelkifurdalásunk!

2. A menüsor megtervezésénél levesek közül – alacsony zsír- és kalória, valamint magas rost- tartalmuk okán – az egyszerű híg levesek a legjobbak, mint például a húsleves, csontleves, erőleves, zöldségleves.

3. Húsok közül a zsírszegény húsokat válasszuk (ilyen a csirke- vagy pulykamell), vagy a tengeri halakat is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatjuk. Tipp: a szaftos, ízletes csirkemell titka, hogy a tetején lévő nedvességet sütés előtt papírtörlővel le kell itatni, illetve sütéskor csak egyszer szabad megfordítani, majd tetővel lefedve 5-10 percig párolni (hústűvel átszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e). Zöldségkörettel és alternatív gabonákkal (gersli, bulgur, hajdina, köles) vegyítve kínáljuk.

4. Köretek közül részesítsük előnyben a salátákat, amit saját ízvilágunknak megfelelően alkothatunk meg. Öntet gyanánt legjobb a natúr joghurt vagy kefir. Jó megoldás, ha a köret fele főtt vagy párolt rizs, krumpli, bulgur vagy gersli, a másik fele pedig valamilyen saláta vagy párolt zöldség. A bő olajban sülteket – sült krumpli és társai – természetesen inkább kerüljük! karacsonyi kaja1

5. Ami a sütiket illeti: búzaliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet, durum- vagy zablisztet. A fehér cukrot eritrittel, steviával vagy xilittel tudjuk helyettesíteni.  Általánosságban pedig részesítsük előnyben a gyümölcsös süteményeket a krémes, habos-babos variációkkal szemben.

6. Használjunk zsírszegény ételkészítési technológiákat! Ilyen a gőzben főzés, valamint a teflonban, agyag edényben, jénaiban való sütés is jó megoldás lehet. Zsiradék gyanánt a sütéshez-főzéshez használjunk kókuszzsírt, a salátákhoz pedig olíva olajat.

7. És hát igazából, mint mindig, most is igaz: az alkohollal igen csínján ajánlott bánni, borzasztóan magas üres kalóriatartalma miatt. A legkevesebb kárt 1-1 pohárkányi száraz vörösborral okozzuk.

8. Ügyeljünk a mennyiségekre! Ne együk magunkat kidurranásig, hanem csupán annyit, ami még jól esik. Tudni kell nemet mondani a sokszor „erőszakos” vendéglátói noszogatásra.

9. Sokat segítünk az emésztésnek, ha a több fogásos étkezéseket nem rögtön egymás után fogyasztjuk, hanem elosztjuk: elég, ha 20 perccel esszük a másodikat a leves után. Legjobb, ha a nasival is így járunk el, mert rögtön a második fogás után evett süteményt nem tudja a szervezetünk felbontani, felszívni, hiszen még az előző adaggal van elfoglalva.

10. Túlevés ellen hasznosnak bizonyulhat az is, ha lassan, megfontoltan eszünk – mindig mondják nagyanyáink, hogy százszor rágjuk meg az ételt. Ez azért van, mert ha gyorsan eszünk, az agy később érzékeli, hogy a gyomor megtelt. Viszont ha lassan eszünk és nem habzsolunk, az agy időben érzékeli a jóllakottságot és kevesebb étellel is beérjük. Ráadásul az emésztés is könnyebb rendesen megrágott étel esetén.Egy jó ebéd után egy kis családi séta is megejthető, ami szintén segíti az emésztést és felfrissít, nem üt be a „kajakóma”.

Fotók: pinterest.com

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.