Skip to main content

Csaknem negyvenezer kilométert tettek meg motoros eszköz igénybevétele nélkül, azaz futva, gyalogolva, úszva, kerékpárral vagy nordic walkingolva a Finn 100 akció résztvevői. A Finnország önállóvá válásának 100. évfordulója alkalmából Finnország budapesti nagykövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség által rendezett közös akcióban az vehetett részt, aki május végétől október közepéig legalább 100 kilomért összegyűjtött.

Az ünnepi év mottója „Yhdessä – Együtt” szellemében finnek és finnbarátok szerte a világban színes programok során irányítják a figyelmet az elmúlt száz év vívmányaira. A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot – legyen szó akár verseny-, akár szabadidősportról. Egy európai felmérés adatai alapján az északi ország lakói Európa élvonalában vannak a szabadidő mozgásra fordított arányát tekintve.

20171027_finn100_dijatado_szg--9A magyar kezdeményezés, ahogy Petri Tuomi -Nikula megjegyezte: világszerte az egyik legérdekesebb és legötletesebb volt. A Finn Köztársaság nagykövete pénteken a Finn Nagykövetségen megrendezett díjkiosztón elmondta:  függetlenség kikiáltása után a sportnak nagy szerepe volt a finn identitástudat megerősítésében. Hozzátette: a mindennapos testmozgás a minőségi élet alapját termeti meg. Nemcsak a fizikai állóképességet növeli, hanem az agyat is feltölti a szép természeti környezetben való testmozgás. Az elmúlt időszakban a finn szabadidősport jelentősen megerősödött, s mint megjegyezte, a finn családok életéhez szervesen hozzátartozik a minden esti közös családi séta – időjárástól függetlenül.

– Bár anno, az 1996-os olimpián legyőztem a finn klasszist, Jani Sievinent, a szabadidősportban van mit tanulnunk a finnektől – mondta Czene Attila olimpiai bajnok úszó. A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a közös eseménysorozat kapcsán hozzátette: az úszás, mint alapsportág után a Finnországból indult nordic walking a másik olyan sportág, amelyik a testünk izomzatának legnagyobb részét igénybe veszi, ezért is örül, hogy a szövetség ilyen módon Magyarországon is népszerűsíthette ezt a kiváló mozgásformát.

A legtöbb kilométert – 1490-et – egyébként Pető Viktória (borítóképen) teljesítette, de többen is voltak, akik 1000 kilométernél többet gyűjtöttek teljesítménytúrákon, zarándoklatokon, biciklin vagy futva.

További nyertesek:
Benedek Tibor
Gátos Judit
Bacles Mickael
Dr. Lénárt Ferenc Csaba
Szabó Éva
Balogh-Bartók Gergely
Eötvös Valéria
Fazekasné Puskás Irén
Brunczel András
Balogh Péter
Baksa Tamás
Adlovitsné Teréz
Török Kata
Landesz Ágnes
Horváth Marianne
Szélesné Szabó Teodóra
Gáspárné Mara
Gyarmati Ágnes
Varga Istvánné
Horváth Ágnes
Ricsovics László
Balogh Péter
Szabó Dániel
illetve az ötletgazda Varga Istvánt is megajándékozta a nagykövetség és a szövetség egyaránt.
Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.