Skip to main content

Gyönyörű időben, szuper hangulatban, közös, zenés bemelegítés után több mint háromszázan vágtak neki a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) és Finnország budapesti nagykövetsége által közösen szervezett, immáron hagyományos Gellért-hegyi nordic walking túrának szombaton.

A nordic walking több, mint múló divatjelenség: a sportág egy rendkívül hatékony és biztonságos mozgásforma – hivatkozott a Kelet-Finnországi Egyetemen folytatott legújabb kutatásokra Markku Virri. A  nagykövet köszöntőjében elmondta: a nordic walking biztonsággal javasolható idősebbeknek is és rehabilitációként is szóba jöhet számos betegség esetén. Hozzátette azt is: az év ezen időszaka, a nyári napforduló, a fény és a természet ünnepe, ilyenkor a finn városok kiürülnek, mindenki vidékre, a nyaralókba indul. A természet, a természetben töltött idő rendkívül fontos a finneknek. – Tudományosan bizonyított tény az is, hogy a természetben való mozgás jelentősen csökkenti a stresszt. Ez a mai tehát egy olyan rendezvény, amelynek bizonyítottan pozitívak az egészségre gyakorolt hatásai. A nagykövetségnek nem gyakran nyílik lehetősége ilyen alkalmakat szervezni, különösen nem ekkora közönség számára – mondta Markku Virri, aki köszönötte a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő szövetséget, valamint megköszönte a sportág népszerűsítésében tett törekvéseit is.

fotó: Hatlaczki Balázs

Czene Attila, a MASPORT elnöke hangsúlyozta: Finnország szabadidősport szempontból irigyelt ország, ahol nagyon jók a lakosság rendszeres sportolásának feltételei. A mostani barátságos túratáv, a gyönyörű és közismert úticél pedig méltó keretet ad a programnak, és a közös mozgás öröme remélhetőleg aktívabbá teszi a magyarokat is.

A nordic walkingot egyébként profi sífutóknak köszönhetjük. A sportág komplexitását mutatja, hogy orvosok, gyógytornászok, edzők együttes munkájával vált önálló sporttá. Huszonöt technikájával egyesíti a sífutás egyes lépéseit, futás és fitnesz elemeket. Számos élettanilag pozitív hatásai közül néhány: erősíti az izmokat, aktiválja a vérkeringést, tehermentesíti az izületeket, jót tesz az agynak, a közérzetünknek, javítja az állóképességet.

fotó: Hatlaczki Balázs

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.