Skip to main content

Ha a futásról azt mondjuk, hogy alapvető mozgásforma az ember számára, akkor a gyaloglás még inkább az. A mozgásszegény életmód számos súlyos betegséggel összefüggésbe hozható, pedig mindössze napi tízezer lépéssel, rosszul berögzült szokások megváltoztatásával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. A gyaloglás többek között olcsó, egyszerű, bármilyen életkorban el lehet kezdeni és számos kiváló élettani hatása van.

A felgyorsult életvitel, a krónikus időhiány és valljuk be: a túlzott elkényelmesedés következménye is, hogy az egészségügyi statisztikákban igen előkelő helyen szerepelnek az elhízás és a kevés mozgás okozta betegségek. Az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) az október 11-i Elhízás Világnapja alkalmából publikált legfrissebb adatai szerint Magyarországon a 6-8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Bár a tendencia legalább nem romlott az utóbbi hét évben, a helyzet még így is súlyos. Nincs ez másként a felnőtteknél sem, a OECD idei jelentése szerint az elhízott felnőttek arányát tekintve Magyarország a negyedik helyen áll. Az elhízás egyik vezető oka a mozgásszegény életmód, az elhízás pedig számos súlyos betegséggel összefüggésbe hozható.

Benkő Nóra futó, fitnesz-wellness instruktor, atléta szakedző elmondta: az intenzív gyaloglás hatékony zsírégető, és mivel aerob mozgásról van szó, remekül edzi a szív- és érrendszert, a tüdőt, javítja a tüdőkapacitást, ezáltal növeli az állóképességet. Segítségével számos népbetegség, mint pl. a magas vérnyomás, csontritkulás, elhízás, cukorbetegség megelőzhető, illetve kordában tartható. Erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt, hisz más sportágakhoz hasonlóan a gyaloglás hatására ugyanúgy boldogsághormonok termelődnek a szervezetünkben. További „hozadék”, hogy formálja a fenék-, a comb-, és a vádli izmait, emellett a core izmokat és a karokat is igénybe veszi. Ízületkímélő, hiszen a talajfogás során nem olyan erőteljes a becsapódás, mint mondjuk a futásnál, így súlyfelesleggel küzdők is bátran nekiállhatnak.

Kutatások szerint már napi tízezer – de akár hét-nyolcezer – lépés jelentősen javítja az egészségügyi állapotunkat. Gondoljunk csak bele, mennyit nyernénk már olyan apró dolgokkal is, mint, hogy a lift helyett a lépcsőt választjuk; néhány buszmegállónyi távolságot gyalog megyünk; a gyerekekkel hazasétálunk az iskolából; az ebédszünetben teszünk egy rövid sétát vagy éppen a hosszas telefonálásaink közben nem a székben ülünk, hanem járkálunk. Egy hétvégi túra a családdal, barátokkal pedig remek kikapcsolódás is. Nem lehetetlen dolgok, mégis napi szinten összeadódva sokat jelenthetnek az életminőségünk szempontjából.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

A gyaloglás egészségmegtartó hatásaira hívja fel a figyelmet a Világ Gyalogló Nap, amely keretében egész októberben országszerte több mint száz rendezvényen sétálhatnak, túrázhatnak együtt családok, iskolatársak, baráti társaságok. A nemzetközi mozgalmat 1992-ben indították útjára, Magyarország 1999-ben lépett a rendező országok sorába. Az esemény koordinációját a Magyar Szabadidősport Szövetség végzi. Az iskolák számára október 13-ig nyitott a nevezés, hogy részt vegyenek az akcióban, a három legjobban megtervezett túrát sportszerutalványokkal díjazza a szövetség.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.