Skip to main content

Kevés jobb dolgot tudtam elképzelni abban a pillanatban, mint, hogy hétfő reggel 7 óra van és én már túl vagyok a hétfői edzésen. Igaz, ehhez fél 6-kor kellett kelni, koromsötét volt az első 5-6 kilométeren, de csend, nyugalom, tök üres futópálya – és a végén a büszkeség, hogy én, az éjjeli bagoly, egészen könnyen vettem az akadályt. Utána persze rohamtempóban indultam dolgozni, de fitt voltam, energizált (és büszke, de ezt már mondtam:-) ). Senkit nem szeretnénk meggyőzni a reggeli futásról (még pl. én sem győztem meg teljesen saját magam, de jó úton haladok), hisz mindenki máskor tudja beiktatni a mozgást az életébe. Benkő Nórival, a sportazelet.com szakértőjével ma azt beszéltük ki, mégis miért nagyon jó, ha a reggeli mozgás mellett döntesz.

– A munka utáni, késő esti edzés vagy futás nem túl egészséges a szervezet számára, hiszen ilyenkor teljesen felpörög az ember szervezete, így az alvás is kitolódik, azaz kevesebb idő lesz a pihenésre. Éppen ezért, ha valaki teheti, igenis szánja rá magát a kora reggeli futásra.  Azonban a reggeli edzések nem éppen olyan egyszerűek, hiszen nehéz kimászni az ágyból alig néhány óra alvás után, azonban ezekhez a futásokhoz is hozzá lehet szoktatni a szervezetet, csak idő kell hozzá- véli Nóri.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy könnyebb legyen a reggeli futás:

– Előző este készítsd ki a futóruháidat, hogy reggel ezzel ne menjen az idő. Érdemes este megnézned, hogy milyen időt mondanak másnapra, így a megfelelő ruházattal tudsz készülni.
– Az ébresztőt pontosan arra az időpontra állítsd be, amikor fel akarsz kelni, ne nyomkodd a „szundi” gombot, mert így biztosan az lesz, hogy el fogsz aludni és nem mész el futni.
– Törekedj arra, hogy időben lefeküdj aludni, különben olyan fáradt leszel, hogy semmi kedved nem lesz hozzá, hogy felkelj az ágyból.
– Ha még kezdő vagy ne indulj el éhgyomorral, mindenképp egyél pár falatot (természetesen ki kell tapasztalnod, mi az, amit a gyomrod bír). (én pl. a szokásos egy pohár reggeli narancslevemet/multivitamin fogyasztom el – a szerk.)
– Szánj több időt a bemelegítésre, hiszen ilyenkor az izmok sokkal merevebbek, mint a délutáni órákban.
– Érdemes megbeszélni egy barátoddal/futótársaddal, hogy együtt menjetek edzeni, így mindkettőtök számára motiválóbb lesz a futás.
– Légy türelmes! Eleinte biztosan rosszul fog esni, ha ránézel az órádra, hogy sokkal lassabb tempónál, magasabb a pulzusod, de nyugodj meg ez normális. A szervezetednek körülbelül 1 hónapra van szüksége, ahhoz, hogy hozzászokjon a más időpontban (hajnalban) való edzéshez. Egyébként, ha szeretnél átállni a reggeli futásra, azt tavasszal vagy nyáron érdemes megtenned, hiszen ilyenkor sokkal egyszerűbb, mivel korábban világosodik, is nincs is olyan hideg reggelente, mint ősszel vagy télen.

A reggeli futásnak több előnye is van:

– A napot rögtön mozgással/edzéssel indítod, így nyugodtan koncentrálhatsz a többi teendődre, nem kell azon aggódnod, hogy mikor tudod besűríteni az edzést is a programok közé;
– a reggeli edzés hatására sokkal energikusabb leszel, sokkal pozitívabban indul a napod és kevesebbet is fogsz stresszelni;
– ha szokássá válik nálad a reggeli edzés, azt fogod érezni, hogy hosszabbak a napjaid, hiszen délutánonként több időt tudsz szánni Önmagadra, a családodra, a barátaidra;
– esténként korábban fogsz lefeküdni (hogy reggel legyen energiád az edzéshez), ezért sokkal pihentebb leszel;
– nem hiába mondja a mondás: „Aki korán kel, aranyat lel”, hiszen egy gyönyörű napfelkelténél nem is kell több, hogy jól induljon a reggel.

Úgy gondolom, ha teljes mértékben nem is térsz át a reggeli futásra, hetente egy-két alkalommal szánd rá magad a korai edzésre. Eleinte fuss kevesebbet és lassabban, majd fokozatosan növeld a távot és a tempót is, ahogyan kezdi megszokni a szervezeted a korai edzést.

Fotó: pinterest.com

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.