Skip to main content

Az Európai Bizottság Sport Osztálya idén is megrendezte nagyszabású éves szakmai fórumát, az Európai Sportfórumot, amelyre ezúttal Bukarestben került sor. Az EU sporttal kapcsolatos szakpolitikájáról szóló konferencián a nemzeti, európai és nemzetközi szinten aktív sportszervezetek mellett a tagállamok sportigazgatási képviselői is részt vettek. A rendezvényen, melyen természetesen a MASPORT is képviseltette magát, Navracsics Tibor sportügyekért felelős uniós biztos is megjelent.

A hivatalos programban szó esett többek között arról, hogy  a nagy sportesemények serkentik-e a fizikai aktivitást az adott helyen (városban, régióban, országban). Míg  Jean-Loup Chappelet (egyetemi sportprofesszor, Lausanne) szerint a nagy események nem serkentik a fizikai aktivitást a lakosságban, a tanulmányok nem bizonyítják, hogy ettől többen sportolnának; Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke a hazai judo vb-t hozta ellenpéldaként, amelynek hatására több ezer gyerek kapott kedvet a cselgáncshoz és jelentkezett valamilyen egyesületbe. Hozzátette azt is, az európai népesség 60 százaléka egyáltalán nem sportol, éppen ezért szerinte Magyarországon a mindennapos testnevelés hatalmas vívmány.

További felszólalásokban szó volt többek között még arról, hogy miként járul hozzá a szabadidősport a közérdekhez, hogy tudnak az állami szervek, illetve az Európai Unió hozzájárulni a szabadidősporthoz. Navracsics Tibor sportügyekért felelős uniós biztos szerint újra kell építeni a sport iránti lelkesedést már egészen kisgyerekkortól. Megjegyezte: az Európai Sporthét (EWoS) is az európai lakosság aktivizálást szolgálja.

A fórum elsősorban a szakmai kapcsolatok ápolására és kiterjesztésére adott jó lehetőséget. A Masport képviselői több külföldi kollégával is egyeztettek elsősorban az Európai Sporthéttel (EWoS) kapcsolatos előkészületekről, valamint egyéb projektekről, továbbá látogatást tettek a Román Szabadidősport Szövetségnél is.