Skip to main content

Ötvennégy egészségmegőrző mozgásforma alkalmazása, nyolcszázötven bevont település, több mint hétszáz fizikai mozgás aktivitás, több mint ötvenezer felhasználó és a pandémiára való reakcióként egy szakmai innováció – többek között ez az EFOP 1.8.6. számú „Magadért Sportolj” Program eredménylistája címszavakban. A Magyar Szabadidősport Szövetség július utolsó napján véget érő, a pandémia miatt 41 hónaposra bővült programja 750 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

– Ez az első olyan program Magyarországon, amely keretein belül bő három év alatt ennyi mozgás aktivitás valósult meg – kezdte Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a szövetség elnöke a program eredményeit, tanulságait, tapasztalatait bemutató sajtótájékoztatón Tatán.

Ennek következtében munkából és szakmai kihívásból sem volt hiány a programmegvalósítás időszakában. Erről már Dechert Áron, a szövetség elnökségi tagja, a program szakmai vezetője beszélt.

– Amikor bő három évvel ezelőtt elnök úr felkért a feladatra, több kérdésem is akadt azzal kapcsoltban, hogy egyáltalán kivitelezhető-e ennyi idő alatt ilyen sok rendezvény. Az elvárt eseményszám mellett ott volt egy másik óriási kihívás is, miszerint a „semmiből” feltérképzeni több mint 700 hátrányos helyzetű település sportinfrastruktúráját, sportszakember helyzetét, és azt, hogy a lakosság hányadán is áll azzal kapcsolatban, hogy a mozgást előtérbe helyezi vagy sem a mindennapjaiban – fogalmazott a szakmai vezető.

Hozzátette: amellett, hogy az elvárt 43.500 fős résztvevői indikátor számot lényegesen túlteljesítették a projekt során, két eredményre a legbüszkébbek. Egyfelől arra, hogy miközben eljutottak 850 településre, szakmai partnerséget alakítottak ki több mint 500 mozgás színtérrel, több mint 120 sportszakemberrel és több mint 150 civil szervezettel.

– Ez óriási eredmény, mert terepet nyit és lehetőséget ad arra, hogy a munkát tovább folytassuk a soron következő uniós fejlesztési ciklusban úgy, hogy pontosabban látjuk a szükséges fejlesztési pontokat. A másik eredmény, ami kiemelte a szövetséget a többi megvalósító közül, az a pandémiára adott válaszunk. A vírusjárvány ugyanis „telibe” talált minket: a megvalósítás kétharmadánál jártunk, amikor Magyarországot is elérte a járvány. Pár hónapig küzdöttünk, és nagy nehézségek árán megrendeztünk eseményeket, de a harmadik hullám minket is elsöpört volna, ha nem újítunk – mondta.

Czene Attila hozzátette: világos volt, hogy valami szakmai innovációra van szükség ahhoz, hogy ne kelljen idő előtt befejezni a programot. Mivel a fizikai mozgás aktivitások megtartására nem hagyott lehetőséget a járvány, úgy döntöttek „házhoz” viszik a mozgást: 600 edzésvideó, valamint 200 szakmai kiadvány előállításával és hozzáférhető tételével azokra a településekre is eljuttatták a mozgást, ahová a pandémia nem engedett minket.

– Elégedett vagyok annak ellenére, hogy a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a fő célkitűzés elérése – miszerint minimum 43.500 bevont ember szemléletét formáljuk a programmal – sokkal nagyobb volumenű forrás megléte mellett lehet reális, de az elvégzett munkánk lehetővé teszi, hogy az elért eredményekre alapozva tovább folytassuk a magyar lakosság egészségfejlesztését a mozgáson keresztül – mondta konklúzióként Czene Attila.

Összességében tehát egy kiemelkedően sikeres 41 hónapot tudhat maga mögött a szövetség, és várja a további feladatokat és kihívásokat, hogy a rendszeres testmozgás biztosításán keresztül segíthessen a magyar társadalom vitálisabbá tételében.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.