Skip to main content

Edzel az egészségedért, ez eddig nagyon rendben van. De vigyázz: ha nem figyelsz oda néhány egyszerű szabály betartására, talán éppen edzés közben szedsz össze egy makacs fertőzést. Kerüld el a 22-es csapdáját! Semmi sem rosszabb, mint hetekre kiesni az edzési rutinodból egy betegség miatt.

Az alapdolgokkal már nyilván nagyjából tisztában vagy: aludj eleget (napi 7-8 órát), étkezz tisztán, szedj valami ütős multivitamint, és moss rendszeresen, alaposan kezet. Ha ezek a szokások életformává válnak, erős immunrendszerre teszel szert.

Igen ám, de a to do-list mellett létezik a not to do list is, amiről szintén nem szabad megfeledkezned! Lássuk, mik is szerepelnek rajta.

Ne a kezeddel töröld le az izzadtságot edzés közben! Képzelj el egy masszív bacitenyészetet a linóleumra települve, ahol ádáz kis kórokozók hemzsegnek mindenfelé, egy egész tornateremnyi területen… És nem csupán a padlótól van félnivalód! Fél órát hajtasz az ellipszis tréneren, majd kézbe veszed a súlyzókat. Gondolj bele, vajon hány más ember hány millió odaizzadt bacijával találkozol mindeközben? Igen, sajnos rengeteggel. Ezért fontos, hogy tartsd távol a kezedet az arcodtól edzés közben. Az izzadtságot a saját tiszta törölköződdel tudod felitatni szükség esetén (amit szintén nem a földre dobsz a gyakorlatok közben, ugye…?) Amint befejezted az edzést, irány a mosdó, alapos kézmosás, a törölköző pedig landoljon a szennyesben otthon. Az arcodat is öblítsd le a mozgás befejeztével, mert a baktériumok megtelepedhetnek a pórusaidban, rusnya fertőzéseket és pattanásokat okozva ezzel.

Ne menj mezítláb a zuhanyzóba! Ezt már persze az uszodában is megtanulhattad, de természetesen ez a konditermi zuhanyzókra is ugyanúgy áll… Ha esetleg elfelejtettél papucsot vinni, állj a törölköződre, de semmiképpen sem a pucér talpaddal a gombáktól és egyebektől nyüzsgő kőre.

Ne viseld sokáig a fitnesz-szettedet! Edzés után elszürcsölgetni a bajtársakkal egy fehérjeturmixot a konditerem bárjában még oké, de órákat tölteni az edzőfelszerelésedben már nem az. Persze szuperkényelmes a vadiúj jóganadrágod, és szeretsz benne otthon is kuckózni, de a bőrbetegségeket, amiket ez okozhat, már biztos nem szeretnéd… Rögtön cseréld le a ruházatodat a mozgás befejeztével, amint lehet. A bugyit, zoknit is beleértve!

Ne hagyd összetekerve a polifoamodat a következő edzésig! Ha van saját kis szivacsod, az dicséretes, és nagy lépés a személyes higiéniádért. Viszont könnyen válhat fertőzések forrásává, ha nem teszel semmit a tisztán tartásáért! Az összeizzadt futónadrágodat sem hajítod egy sarokba, hogy aztán ugyanabban az állapotban vedd fel a következő alkalommal; miért tennéd ezt a polifoamoddal? A nedvesség, a sötét és a meleg a három dolog, amit a kórokozók a világon legjobban szeretnek, ne teremts nekik ideális feltételeket az elszaporodáshoz!

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.