Skip to main content

Sokat futsz/hot ironozol/bicikliziel (tetszőlegesen behelyettesíthető), de gyakran előfordul, hogy nincs elég idő edzés végén a nyújtásra? Egyre többször fáj a hátad/derekad/térded (tetszőlegesen behelyettesíthető)? Vannak pillanatok, amikor kifejezetten idegesít, hogy dübörög a zene fitnesz közben? Annyira felpörögsz az edzés után, hogy nagyon nehezen alszol el? Most szólunk: itt az ideje, hogy jógázz!

Bármit is gondolsz a jógáról, az valószínűleg nem csak egy szerencsés véletlen, hogy többezer éve létezik. Nem csak testi, hanem mentális jólétet is biztosít, de ne szaladjunk előre ennyire, pláne, ha eddig azt gondoltad: jógázni csak öreg, elvont indiai fazonok szoktak, képtelen vagy meditálni.Éskülönbenis.

Íme, néhány abszolút bizonyított és kipróbált tény a jógáról:

  1. Nem számít, mennyire vagy hajlékony. A hajlékonyság nem előfeltétele a jógázásnak, hanem a rendszeres gyakorlás egyik eredménye, aminek azonban a mindennapokra vetíthető gyakorlati haszna van. Hidd el: tényleg látványos tud lenni, amikor a nyújtott lábbal ülésben előre hajoláskor már nem csak a térdedet kaparászod, hanem simán eléred a bokádat, és közben nem gondolod, hogy valami most tuti, hogy elszakad benned.
  2. A nyújtások és az ellentétes oldalon lévő izmok együttes aktiválása egyensúlyba hozzák az izmok működését, ezáltal nagyobb mozgáskört, ellenálló képességet, erőt adva az izmainknak, melyek így gyorsabb mozgásra is képesek lesznek két pont között. A maratoni futók állóképessége bizonyítottan nő a jóga után !
  3. A Bostoni Orvosi Egyetem és a Harvard McLean Kórháza kutatási eredményei azt mutatják, hogy azoknak az egészséges vizsgálati alanyoknak, akik csak napi egy órát jógáztak, 27%-kal emelkedett a GABA-szintjük, szemben azokkal, akik leültek egy órára olvasni. A GABA egy olyan neurotranszmitter, amely csökkenti a pánikérzetet, hangulatingadozásokat. Azonban nem szükséges egy teljes órán át jógázni ahhoz, hogy a hatás azonnali legyen. Már 15 -20 perc reggeli gyakorlás más lendületet ad a napnak.
  4. Nincsenek elvárások. Nem versenyzel senkivel, nem ciki, ha nem tudsz kitartani egy pozíciót hosszú percekig, vagy esetleg probléma az egy lábon állás. Itt tényleg csak te vagy és te számítasz.
  5. Annál, amikor egy iszonyat pörgős és hangos AC/DC számra tekersz úgy, hogy kábé kiszakad a lelked is, már csak az jobb, amikor végre senki nem üvölt körülötted. Sem az edző, sem a zene. Halk meditatív zene szól, magadra figyelsz, és próbálsz úgy lélegezni, ahogy az oktatód mondja. (általában persze nem sikerül, de azért próbálkozol)
  6. Rájössz, hogy az amerikai filmekben az ittasság mérésére használt mérlegállás nem hülyeség. Minek ide a szonda, mikor teljesen józanul is alig bírod öt másodpercig kitartani…
  7. Még ha nem is tudod teljesen kiiktatni a fejedből, hogy a gyereknek még nem ellenőrizted le a leckéjét/muszáj még melóznod/ ki kell vasalni holnapra az inged, akkor is elképesztően jó dolog a meditáció. Csend van, sötét, fekszel a takaró alatt és te tényleg megpróbálod magad odaképzelni a hegyi tó partjára. És már ez is segít. És végre normális időben el is tudsz aludni.
  8. Az óra végére (pláne, amikor rendszeresen jársz) tényleg, de TÉNYLEG jobb a derekad, a hátad, és olyan érzés, mintha nőttél volna legalább két centit. Teljesen új élmény, hogy anélkül el tudod fordítani a nyakad, hogy recsegne-ropogna.
  9. Kutatási eredmények szerint, aki hetente 3-szor 60 perces intenzív jógagyakorlást folytat, átlagosan 9 évvel tűnik fiatalabbnak a koránál. Ezt mondjuk nem tudom megerősíteni. Még. De majd szólok 🙂

Egy biztos: a tested egészen biztosan azt üzeni óra végén, hogy “köszönöm, köszönöm”.

Forrás: gyogyszernelkul.com

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.