Skip to main content

…avagy ha nem csinálod hat hétig, akkor neki se kezdj. Itt van, hogy miért.

A fogyás nem komplikált, ha tudod, mit kell tenned.

Ugyanis nem a különböző módszereket kell figyelembe venned, hanem elsőnek azt, hogyan működik a tested.Illetve: hogyan kommunikálj vele.

Homeosztázis – vagyis: egyensúlyi állapot.

Észrevetted, milyen szörnyű nehéz elmozdulni egy testsúlyról, ha már állandósult?

Ez azért van, mert amikor elérsz egy új testsúly zónát, tested pár hét alatt hihetetlenül hatékonnyá válik abban, hogy „megvédje” ezt az állapotot.

Te azt gondolod, hogy a fogyás „csak” a zsírmennyiséget érinti, pedig nem: minden testsúlyváltozás során egy „csomó folyamatot” át kell alakítani. Kezdve ott, hogy szívednek mennyire erősen kell vernie, hogy mindenhová ugyanúgy eljuttassa a vért, tüdődnek mennyi helye van a mellkasodban a tágulásra, és még az emésztőrendszered is egy kicsit újrapozícionálja magát, ahogy a zsír és izom mennyiségének változása megváltoztatja tested struktúráját.

A súlyvesztés vagy hízás nem csak a zsír mennyiségét érinti, hanem rengeteg apró átalakítást, így tested harciasan védi a „zónáját”, a testsúlyt, amit most épp nem szeretsz annyira.

A képlékenység állapota

Szóval, mikor pár hétig tartasz egy bizonyos testsúlyt, tested optimalizálja magát. Olyan ez, mint egy motort tuningolni: ha egy dolgot átállítasz (testsúly), akkor minden mást is át kell állítani.

Ahhoz, hogy igazából fogyni tudj, tartósan ki kell billentened magad a meglévő egyensúlyi állapotból, különben tested azonnal visszapakolja az elvesztett testtömeget, hogy visszabillenjen a már meglévő, korábbi egyensúlyba…

Mennyire tartósan?

Legalább 6 hétre.

Hat hétig tart a „képlékenység” állapota, ez egy neurológiai, egyszóval tanulási folyamat, amikor tested megtanulja az új testsúlyodat és mindent, de MINDENT átállít a szervezetedben, hogy ezen a testsúlyon optimálisan működjön. Hat hét után már ezt az új testsúlyt fogja „védeni”, úgyhogy biztonságba kerülsz – már ami a fogyást illeti.

Pontosan ugyanilyen tanulási folyamat, amikor megtanulsz kerékpározni. Még ha évekig nem is ülsz kerékpárra, az újratanulás néhány percet vesz csak igénybe: tested kikeresi azt már elraktározott „szoftvert” (értsd: izommemória) amelyik a leghatékonyabban használható a biciklizéshez.

Így leszel hatékony testsúlycsökkentő/ zsírégető gépezet:

Az új étrend, mozgásforma, bármi, amit bevetsz, megváltoztatja a „kereslet-kínálat” állapotát ami a kalóriákat illeti. Tehát hiány keletkezik, mert nem eszel annyit, amennyire valóban szükséged lenne. Az enyhe kalória deficit miatt lefogysz pár kilót, mondjuk elérsz egy kitűzött célt.

FENNTARTOD (kerül, amibe kerül) ezt az új testsúlyt legalább hat hétig, hogy tested átállíthassa rengeteg apró folyamatát, elfogadja, magáévá tegye az új zónát és kialakuljon az úgy egyensúlyi állapot.

Majd ismét KIBILLENTED magad új egyensúlyi állapotodból egy változtatással, és megismétled az előző hathetes regimentet.

Ezzel a „lépcsős” módszerrel nem adsz esélyt szervezetednek, hogy a már kialakult egyensúlyi állapotát visszaépítse: kénytelen hozzászokni az új állapothoz, amíg el nem fogadja azt. A lényeg nem is az, hogy milyen gyorsan jutsz el az új célzónádba, nem is az, hogy milyen módszert alkalmazva fogysz le. A LÉNYEG, hogy mennyi ideig bírod ki, hogy ne hízz vissza (adaptálódás folyamata).

Ha megtanulod, hogy működik a tested, akkor sokkal könnyebben kommunikálod neki céljaid!

Nem fog harcolni veled, ha adsz neki elég időt hozzászokni az új testsúlyhoz, ha megtanítod rá, hogy eljött a változtatás ideje és Te ezt komolyan gondoltad.

Biztosan észrevetted, hogy nem taglaltuk a lépcsőnek azt az ágát, amikor lefogysz. Erre rengeteg módszer létezik, nem szükséges feltalálni a kereket, válassz ésszerűt, fenntarthatót, nézz körül fórumokon, stb.. A lényeg, hogy legalább hat hétig tartsd ezt az új testsúlyt, mielőtt a következő fokozatra lépsz.