Skip to main content

Ne étrendkiegészítőkre, gyógyteákra, „light” termékekre és főleg ne valamely tápanyag hiányára épülő (pl szénhidrátmentes) diétákra alapozzuk a fogyásunkat- tanácsolják a dietetikusok. Ezek egyrészt nem illenek bele az egészséges étrend kereteibe, másrészt kúraszerűen nem jó diétázni, mert a fogyókúrázó újra és újra visszaesik… Meg kell keresni a túlsúly okát, és heti fél kilogrammnál ne akarjunk többet fogyni, éves szinten ez is 24 kilót hozhat! Divatosak a napi 1000 kalóriabevitel alatti kúrák, illetve a böjtök is, ezt azonban csak rövid ideig és csak vezetett, ellenőrzött program keretei között szabad csinálni- tanácsolja a szakember.

A fogyókúra piac óriási üzlet, rengeteg gyors fogyást ígérő termékkel, az emberek pedig elkeserednek, hogy a testsúly csökkentés milyen drága mulatság. Pedig ez nem így van, együnk mindenből, hisz a változatosság a kiegyensúlyozott étrend alapja, soha ne éhezzünk, egyszerűen csak figyeljünk a mennyiségekre! A zsíradékkal visszük be a legtöbb kalóriát, ezért kenjük vékonyabban a vajat, kevesebb olajban, zsírban süssük a húst, zsírszegény felvágottat vegyünk, kevesebb sajtot együnk, ennek ugyanis magas a rejtett zsírtartalma. Táplálkozásunk legyen rostban gazdag, hisz ez biztosítja a jóllakottság érzést. Fogyasszunk főzeléket, leveseket, rakott és töltött zöldségeket, salátákat, teljes kiőrlésű kenyeret, igyunk sok vizet.
Szervezetünk számára a szénhidrátok is nagyon fontosak, ezért nem ajánlottak az ezt tagadó diéták. Persze, nem a finomított szénhidrátokat kell előtérbe helyezni, de egy-egy túró rudi, néhány kocka minél magasabb kakaótartalmú csokoládé belefér, de édességet inkább a nap első felében együnk, akkor ugyanis még lemozogjuk.
Az étrend mellett a rendszeres testmozgást mindenképp iktassuk be az életünkbe, hisz a kettő legjobban együtt működik. Fogyásra vonatkozó elhatározásunkkor érdemes szakember segítségét kérni, pláne, ha esetleg jelentős túlsúlyban vagy valamely betegségben szenvedünk.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.