Skip to main content

Szeretnél valami igazán egészséges, színes, könnyen emészthető vitaminforrást csempészni az étrendedbe? A csírákkal megteheted! Ráadásul kis helyen, kevés pénz- és időráfordítással akár magadnak is megtermelheted őket. Mutatjuk!

A frissen kibújó zöldségcsírák olyan komplex, tiszta tápanyagforrást jelentenek, melyek már rövid távon is hozzájárulnak a testi-lelki jól-léthez. A csírakezdemények ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével, természetes enzimekkel és aminosavakkal. Ráadásul könnyen emészthetőek: csíraállapotban még a babfélék sem puffasztanak. Fontos, hogy mindig vegyszermentes, bio magokat csíráztass! Ehhez szükséged lesz a magokon kívül egy speciális edényre vagy csíráztató tálra, de kábé ennyi az össz befektetés, ami kell hozzá.

Áztasd be a magokat egy éjszakára, másnap pedig terítsd szét őket a csíráztató tálban. Naponta kétszer mosd át őket, hogy ne penészedjenek. Amint a magokból előbújnak a 0,6-1 cm közötti csírák, már fogyaszthatóak – magukban, szendvics tetején, salátába szórva, ez már rád van bízva.

Szinte bármely zöldség magja csíráztatható, ennélfogva óriási a merítés, amelyből választhatsz. Olvass utána, melyik mire jó, hogy aztán megalkothasd a saját, személyre szabott csírakeverékedet!

Avokádókrémes szendvics csírával. Nyami 🙂

Néhány példa:

Tönkölybúza: fehérjetartalma a közönséges búzához képest hatszoros. Esszenciális zsírsav tartalma hatékony az idegrendszerre. 

Póréhagyma: természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat.

Napraforgó: a fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású.

Lenmag: emésztőszervek tisztításához.

Zsázsa: cukorbetegeknek különösen ajánlott.

Mustármag: segíti a máj tisztító munkáját, erősíti a gyomrot, elősegíti az emésztést, görcsoldó és ismert vértisztító.

Chia mag: nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, ásványokban és vitaminokban. Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, kitűnő fehérjeforrás.

Fokhagyma: antibakteriális hatású, és immunerősítő tápanyagokat koncentrál. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, és fiatalító tulajdonságú.

Továbbiakat pedig például itt találtok. Csírára fel!

Forrás: anatur.hu

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.