Skip to main content

Bár sokak számára nem könnyű a kezdet, amint megállás nélkül fél órát tudsz futni, a boldogságod kevés dologgal lesz mérhető. Ilyenkor a Nap is szebben süt, a virágok jobban ragyoknak és még kerekebb a világ…

Három mód, hogy a nullától eljuss a futásig:

Bölcsesség Kezdő futók a következő hibákat követik el, folyton folyva: megpróbálnak olyan sokáig jutni, amennyire csak tudnak (és falba ütköznek), vagy olyan gyorsan, ahogy bírják (és csigalassúvá válnak) – s ezek mindegyike rendszerint rosszul végződik (és sírnak). Hozzájuk a legjobb tanács: kezd el onnan az edzéseket, ahol jelenleg tartasz és úgy fogsz ’megérni’, mint egy jó bor: idővel. Ha most kelsz fel először a kanapéról, kezd az első két hetet gyaloglással, mellyel leteheted a testi adottságok és a motivációd alapjait. Ha vagy annyira fit, és más sportágot is űzöl, hoz úszol, biciklizel, kezdj a futás-séta intervall stratégiával, vegyítve a pár pásodperces futásokat pár perces gyaloglással, 2-4 hónap alatt fokozatosan meghosszabbítva az aktív időt.

Terv Olyan edzésprogramot kövess ami fokozatos terhelést ír elő. Kell egy terv, amit követhetsz és akkor futsz, és annyit, amennyit az előír. Számtalan jó megoldás létezik, ezekkel kb. 10 hét alatt eljuthatsz a 30 perces folyamatos futáshoz. Azért ’körülbelül’ 10 hét, mert mindenki más és más, valakinek több idő kell a fejlődés teljesítéséhez. 

Boldogság Ez a legfontosabb tényező, aminek jelen kellene lennie minden kezdő edzésénél: előnyös, ha a tréningjük boldogan és erőtől duzzadóan zárul! Ha nem kimerülten és a földön kúszva mászol be edzés után az autóba, akkor ezt mondod magadban: „Ez nem is volt rossz. Sőt kifejezetten jól esett.” Az edzés utáni jókedv erősíti a motivációt, újra és újra futni indulsz, míg végül a szokásoddá válik. Ez most nem a fájdalomról szól, hanem a barátkozásról és a fokozatosan növekvő kihíváshoz szoktatáshoz.