Skip to main content

Miközben minden nap ezerrel buzdítunk az edzésre, most óva intünk: azért vigyázz, ne ess túlzásba! Mint minden másban, itt is nagyon lényeges az arany közép megtalálása. És igen, még ebben az alapvetően nagyon helyes és egészséges dologban is el lehet vetni a sulykot! Talán éppen ezért akár még jobban, hiszen gondolhatnánk, hogy ami kis mértékben jót tesz, az nagymértékben még jobbat… De hidd el, egy bizonyos ponton túl a fitness-függőség másképpen ugyan, de éppoly káros lehet a fizikai állapotodra vagy a szociális kapcsolataidra, mint az alkoholizmus vagy a dohányzás.

Az edzésfüggőség is éppúgy kezdődik, mint más szenvedélyek: a megismerés, a kezdeti fellángolás, majd a megrögzöttség kialakulása, az idő, pénz és energia nyakló nélküli belefeccölése. Egy 2014-es kutatás eredménye szerint a jutalom, a megszokás, társaság, valamint a stressz és a szorongás csökkentése mind-mind hozzájárulnak a függőség kialakulásához. Megállapították, hogy az edzésfüggőség a folytonos sporttevékenységnek egy olyan része, ami fokozatosan alakul ki a szórakoztató mozgásból a veszélyeztetett, majd a problematikus, végül a függő mozgássá. Ezek vékony határmezsgyék, melyeket bizony könnyű észrevétlenül átlépni. S bár a paramétereit is nehéz pontosan meghatározni, azért vannak intő jelek, melyekre oda kell figyelni. Szóval, ha ezeket tapasztalod magadon, nem árt az önvizsgálat:

  • Elkésel a munkából, hogy befejezhesd a reggeli edzést.
  • Lelépsz a munkából, hogy odaérj az esti edzésre.
  • Elveszted a kontrollt, ha az intenzitásról van szó, nem vagy képes objektíven felmérni a határaidat.
  • Sérülten is edzel.
  • Egyre több és több időt töltesz a teremben, hogy átélhesd AZ ÉRZÉST.
  • Elvonási tüneteket, szorongást, feszültséget tapasztalsz magadon, ha valamiért ki kell hagynod egy edzést.
  • Egy nap többször is elmész edzeni, bár nem vagy élsportoló.

Ha a fenti tüneteket produkálod, de nem veszed komolyan, olyan káros következményeket kockáztatsz, mint a depresszió, a visszatérő sérülések, a menstruáció elmaradása, krónikus ízületi fájdalmak vagy a táplálékkiegészítők iránti függőség.

Szóval, ha távol maradsz a nagymamád szülinapjáról, mert pont edzésidőben van, lemondasz minden társasági eseményt, mert akkor nincs meg a napi 8 óra izomregeneráló alvásod, vagy nem tudsz egyelten történetet sem végighallgatni, amiben nem szerepel a sport/mozgás/edzés/diéta/fitness szavak valamelyike, akkor ideje, hogy felülvizsgáld az állapotodat…

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.