Skip to main content

Nincsen új év új célok nélkül. Életed első versenye? Egy félmaraton vagy maraton? Egyéni rekorddöntés? Egy terepverseny? Futni álmaid városában? Egy jó kis hangulatos éjszakai futás? Hogy a felkészülést időben el tudd kezdeni, már most tervezd meg a versenynaptáradat. Benkő Nóri is ad néhány tippet 🙂

– Véleményem szerint érdemes a nagyobb versenyeinket előre betervezni, így talán a motivációnk is nagyobb, azonban, ha bármi közbejön, még tudunk rajta változtatni. Természetesen év elején is vannak versenyek, melyeket inkább a felkészülés részeként iktathatunk be. Többek között ilyen a január közepén megrendezésre kerülő Zúzmara félmaraton (január 14.), ahol több táv közül is választhatunk, szóval, aki hidegben csak  5 vagy 10 kilométert futna, az is nevezzen bátran – mondta Nóri. De a téli időszakban rendszeresen megrendezik az Oxigén Kupát, mely októbertől márciusig tart.

A félmaraton szerelmesei bátran választhatnak a FélmaratonMánia sorozat versenyei közül, melyek az év minden évszakában megrendeznek az ország több pontján (Budapest, Balaton, Hortobágy) – ebben egyrészt az is jó, hogy gyűjtögethetjük évszakonként az érmeinket, másrészt pedig, hogy szépen bejárhatjuk az ország legszebb vidékeit is.

Budapesten rendezik meg az ország legnépesebb versenyeit, ilyenek pl. a Vivicittá (április 9), Wizz Air félmaraton (szeptember 10), valamint a Spar Maraton (október 14-15), ahol a hosszabb távok mellett a gyerekek, családok is választhatnak a rövidebb távok közül. Szóval, ezek igazi népünnepély versenyek – ahol nagyon szuper látni, hogy a kicsik, nagyok, fiatalok, idősek együtt mozognak! Igazán motiváló, érdemes ezzel is tervezni!

Hardcore futóknak, kitartóknak, rekordhajhászoknak, a legszívósabbaknak a különböző ultrafutó versenyeket ajánljuk, ahol egyéniben, párban vagy akár a céggel egy csapatként is lehet indulni. Ezek közül a legnépszerűbb a Balaton körüli tavaszi verseny, az Ultrabalaton (március 23-26). Nehéz, de gyönyörű verseny körbe a Magyar Tenger körül.

Sokan szeretik a terepen, emelkedőkön való futást, számukra a Gerecse vagy a Kékes csúcsfutás (április 22.) ideális választás lehet. Annak, aki ennél is nagyobb kihívásokra vágyik érdemes kipróbálnia magát egy Spartan Race-en, ahol a futás mellett különböző akadályokat is le kell győzni.

Azoknak a nőknek, akik nem szeretnek férfiakkal együtt versenyezni, rendkívül jó választás a Coca Cola Női Futógála (május 21) vagy a nyáron megrendezésre kerülő Irongirl futás . Csajok, higyjétek el, itt mindig szuperjó a hangulat és igazán felemelő látni, amint babakocsival,anélkül, anyukák, nagymamák, barátnők futnak együtt az 5 vagy a 10 kilométeres távon.

A nyár folyamán több „éjszakai” futóverseny közül is választhatunk Budapesten (augusztus 5) vagy a Balatonon is. Úgy gondolom érdemes ezeket is kipróbálni, hiszen egy teljesen más élményben lehet részünk – ráadásul 7,12 kilométert mellett félmaratoni vagy maratoni távot is kipróbálhatunk.

És persze ne felejtsük ki a Brutál futást, amely ugyan “csak” 7 kilométer, de felér egy katonai kiképzéssel – erre június 18-ig lehet még erre „gyúrni”.

A nagy tömegeket megmozgató versenyek mellett számos kisebb rendezvény közül válaszhatunk Budapest környékén vagy akár a vidéki városokban is, Gyulán például Várfürdő futást rendeznek.

– Sokszor volt/van lehetőségem külföldön is versenyezni, melyet mindenki számára bátran merek ajánlani. Egy kis faluban is elképesztő lelkesedéssel és hangulattal tudják biztatni az embert- tanácsolja Nóri, aki elmesélte azt is: szülővárosomban, Szentgotthárdon a csata emlékére minden évben megrendezésre kerül egy futóverseny, melynek útvonala Ausztriába is átmegy, így egyszerre két országban versenyezhetünk.

+1: Az én saját módszerem, hogy jó előre nevezni kell, befizetni a pénzt, ha már megérkezett az ember emailjére a rajtszám, akkor nincs mese, indulni kell 🙂 (a szerk.)

A fotót köszönjük a www.futanet.hu -nak!

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni   Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.