Skip to main content

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy télen, hidegben nem sportolhatnak kint. Mondtuk már mi is sokszor, hogy “nincs hideg, csak alulöltözött sportoló”. Lényeg a lényeg,  néhány íratlan alapszabály betartásával hidegben sem kell a négy fal közé „menekülni”. Benkő Nóri elmondja nektek, mik a legfontosabb szabályok:

– Az ősz folyamán fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet a hideg levegőhöz, így a téli hideg sem fog problémát okozni. (Ha most szeretnéd elkezdeni a futást, akkor inkább válaszd az edzőtermet és csak tavasszal merészkedj ki a szabadba.)
– Télen a következő versenyszezonra kezdjük meg az alapozást. Ilyenkor semmiképp se az legyen a célod, hogy életed legjobbját fusd, azt tartogasd tavaszra.
– Futás közben soha ne állj meg! Mindig legyél mozgásban, így biztosan elkerülheted azt, hogy megbetegedj.
– Ha végeztél az edzéssel, azonnal zuhanyozz le vagy válts száraz ruhára!
– Ha teheted, fuss a lakóhelyedhez közel. Amennyiben sötétben kell futnod (sajnos ilyenkor nagy az esély rá), kérd meg egy barátodat/barátnődet, hogy menjetek együtt, így nagyobb biztonságban vagytok és még a motivációtok is nagyobb. Ajánlott fejlámpát vagy valamilyen fényvisszaverő dolgot magadra venned a jobb láthatóság érdekében. (Plusz, ha kicsit félős vagy keresd elő a hangriasztós kulcstard vagy a paprika sprayd)
– Elsődlegesen amire oda kell figyelned ilyenkor, az az öltözet. Kb. 5 °C-os hőmérsékletváltozás is nagyon sokat jelent ilyenkor. Mindenképp technikai ruházatot viselj és mindezt több rétegben. Akkor öltöztél jól, ha kimész, picit fázol, majd 5-10 perc után már kellemesen érzed magad az adott ruházatban.
– A kilógó testrészekre (fül, nyak, kezek) nagyon kell figyelni, hiszen többórás edzés alkalmával akár a fagyás is bekövetkezhet. Mindenképp viselj sapkát, kesztyűt és sálat is.
– A hideg levegő beszívása nem kellemes érzés a toroknak, és könnyen meg is lehet fázni, éppen ezért a szád elé is érdemes odaraknod a sálat, így mégsem közvetlenül érkezik a hideg.
– A lábad védelme érdekében nem a több zokni vagy egy bakancs a megoldás, hanem a téli futócipő. Ezek vízállóak, emellett pedig sokkal melegebbek is valamint a talpuk bordázottabb, így jobb véd a csúszós talajon.
– Szélmentes időszakban akár  mínusz 15-18 °C-ig is minden kifogás nélkül futhatsz a szabadban. Azonban ha ennél hidegebb az idő, netán nagyon fúj a szél, válaszd inkább a futópadot. Amennyiben jeges az út, ne erőltesd a kinti futást, nem ér annyit, hogy a végén összetörd magad és emiatt ki kelljen hagynod, tehát ebben az esetben is inkább fuss teremben.
– A bemelegítésre ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen izomzatunk is nehezebben melegszik be, merevebb ilyenkor. Ha teheted, ezt még otthon a meleg lakásban végezd el.
– Az edzés utáni folyadékpótlás természetesen ilyenkor sem maradhat el (bár hidegben hajlamosak vagyunk kevesebbet inni). Egyél egy forró levest, az biztosan jól fog esni. Többórás edzés alkalmával futás közben is pótolnod kell az elveszített folyadékot. A kabátod belső zsebében helyezd el a kulacsodat, ott kevésbé fog kihűlni az italod.

Tehát semmi akadálya nincs annak, hogy ilyen körülmények között fel kellene függesztened az edzéseidet. Ha ezekre az alapvető dolgokra odafigyelsz, tavasszal biztosan jó formában kezdhetsz el versenyezni. Nem mellesleg, ha télen kint futsz, az segít leküzdeni a depressziót, jó kedvre derít, emellett pedig biztos lehetsz benne, hogy nem lesz probléma a nyári fürdőruhaszezonnal sem. 🙂

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.