Skip to main content

Alighogy előbújnak az első tavaszi napsugarak, máris indul az idei futó- és bringaszezon. Még nincs késő felkészülni, kitalálni, hogy az idén milyen kihívásokat teljesítsünk. Rengeteg lehetőség van, mi összegyűjtöttük ezekből egy jó nagy csokorral, nektek pedig csak a dolgotok, hogy megtervezzétek az idei versenynaptáratokat, meghatározzátok az idei célokat. Vigyázz, kész, rajt. Nyúlcipőt fel!

Március 12-én, szombaton indul a III. Országfutás. Vállalj egy legalább 5 kilométeres szakaszt, az ország bármely területén, amit bármikor a nap folyamán lefutsz vagy legyalogolsz.Egy-egy szakaszt többen is teljesíthettek, lehetőség van csoportos regisztrációra.
Családok, baráti társaságok, csapatok, munkahelyi közösségek is futhatnak/gyalogolhatnak együtt. Az országhatár hossza 2.246 km, cél az, hogy minél többször végigfussunk az országon.

Március 13-án kerül sor a 11. Vérteskozma Rock’n Roll Futásra, ahol 15, 5 vagy 1 km-es távon bizonyíthatsz a dimbes-dombos erdei úton.

 

Bár nem futás, de a szokásos Testébresztő fitnesz napon kiváló betekintést lehet nyerni abba, hogy milyen (más) sportágakat érdemes kipróbálni.  A Syma csarnokban március 15-én tartandó eseményen tizenöt színpadon/teremben többek között a jógától a funkcionális edzéseken, táncos aerobicon, hot ironon, salsa fitneszen át a súlykontrol gimnasztikáig mindent ki lehet próbálni.

Mindjárt két nappal ezt követi a Balaton Szupermaraton. Nem kell megijedni, nem csak az őrült távok rajongóinak szól a verseny, a négy nap alatt félmaratont, maratont is lehet futni egyénileg és csapatban is. Szóval, ha már most formában vagy, akkor ott a helyed!

Március 20-án az Eged hegyi futóversenyen 480 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózni a 13,4 kilométeres táv alatt, március 26-án pedig a II. Kikelet futáson Bölcskén 1,3,7, és 15 kilométer futás vagy túrázás mellett is lehet dönteni. Aki inkább hegyekbe vágyik, annak a Bakonyban a helye ugyanezen a napon, a 13,5 kilométeres II. Bakonyi Zarándok futás Bakonybélből indul és Zircen ér célba.

Ha még nem lendültél igazán formába, akkor várj áprilisig, és válaszd inkább a hagyományos Vivicitta városvédő futást Budapesten. Április 16-17-én mindenki találhat magának megfelelő távot, lesz 7 km-es táv és félmaraton, de gyaloglás, családi futás is. Ugyanezt a városvédő futást április 23-án Kecskeméten és Pécsett is megrendezik.

Aki ennél elszántabb, de főleg edzettebb, annak ajánljuk a 26. Szarvasűzők országos váltófutóversenyt április 9-én. Az esemény célja, hogy a csapatok futói Egerből a Bükk-hegység csodálatos tájain keresztülfutva  eljussanak Miskolcra, azon belül is a Miskolci Egyetem campusába. A teljes táv 83 km, mely különböző nehézségű (rövid-hosszú, könnyű-nehéz szintű) szakaszokra van osztva, így mindenki találhat felkészültségének megfelelő távot.

Egy nappal később a Balaton-felvidék csodálatos tájain roboghatunk keresztül Balatonudvariból indulva. XS, S, M és L-es távokra lehet nevezni (7,15,25,40 km) az Udvaribolondok Futókupán.Móron pedig prilis 24-én immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Szent György heti vigasságok keretein belül az Ezerjó Félmaratont.

Májusban a Tisza-tó és a Velencei-tó is szerepbe kerül, május 7-én rendezik meg a Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon versenyeket, május 28-án Gárdonyban az 5. kerékpáros napot, előtte pedig május 22-én 21. alkalommal borul pirosba a főváros a szokásos csajos futóverseny, a női futógála alkalmából. Második alkalommal rendezik meg a Pécs-Orfű félmaratont, csodálatos erdei környezetben egyénileg vagy párban is teljesíthető a táv. A szervezők azokra is gondoltak, akik még csak a kisebb távot “vennék be”, a minimaratonka egy 5,5 kilométeres verseny a pécsi tó körül.

Június 4-én aztán csúcsra járathatjuk magunkat a Kékes Csúcsfutáson, ami az egyik legszebb és legnehezebb verseny, ugyanis 671 méteres szintkülönbséget kell legyőzni a 11,6 kilométeres táv alatt.

Június 12-én ismét Budapesten randevúzhatnak a futás mániások, a Mozdulj!- maraton és félmaraton versenyen egyéniben és váltóban is lehet indulni, illetve minimaraton váltót is rendeznek.

Az ezt követő hétvége a kitartó, hardcore „brutálfutóké”, 18-án rendezendő nyáregyházi versenyt „életed leghosszabb 7 kilométerének” titulálják a szervezők.

Júliusban aztán vízbe szállhatunk, az előzetes tervek szerint 2-án rendezik meg az idei Balaton-átúszást, de itt az időjárás a „főnök”, szóval, ez az időpont csak az esemény előtti pár napban fixálódik. A Velencei-tó átúszást augusztus 6-ra tervezik, egy időben ezzel kerül sor a Velencei-tavi túratriatlonra is.

Még júliusnál maradva a hagyományos éjszakai futást Balatonfüreden július 2-án rendezik meg este 9 órától. Itt lesz 10 km-es és félmaratoni, valamint gyerek táv is.

Szeptember 11-én rendezik meg a hagyományos budapesti félmaratont, amit természetesen ez alkalommal is lehet párban vagy trióban is teljesíteni. Szintén hagyományos az októberi maraton fesztivál a fővárosban, amit október 10-én immáron 31. alkalommal rendeznek meg. A leghosszabb táv mellett 30 kilométeren, valamint stafétában is meg lehet tenni a távokat.

Novemberben aztán levezetésként újra visszatérhetünk a Balatonhoz, a Balaton maratont és félmaratont 19-20-án rendezik meg.

Hajrá, hajrá, edzésre fel!

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.