Skip to main content

A mennyiségi zöldségfogyasztás elengedhetetlen az egészség, a vitalitás megőrzésében – ez tény. Egy másik tény pedig, hogy a minőségi zöldség viszont egyre inkább a megfizethetetlen kategóriába csúszik. Ha jót akarsz magadnak, és a pénztárcádnak is, saját zöldségeskertet nevelsz. Tömbházban laksz, aprócska erkéllyel? Nem probléma: csinálj balkonkertet!

Nem minden növény alkalmas a balkonládás termesztésre, de szerencsére így is van jó néhány, ami vígan elvan egy apró cserépben, konténerben vagy ládában is. Keresd a hibrid fajtákat, törpe, mini vagy bébi verziókat! Hoztunk néhány példát.

Sárgarépa
A bébirépa abszolút kis helyigényű növény, sikerrel kísérletezhetsz vele. Rendszeres vízigényén kívül másra nem igazán kell figyelni. A hosszabb változathoz válassz mélyebb ládát.

Cékla
Szerezz egy legalább 30 cm mély konténert, és már termesztheted is a saját céklanövényedet! Ez kábé hat tő nevelgetéséhez elég; ha többre vágysz, még mindig ott a bébicékla.

Padlizsán
Ehhez már egy legalább 13 cm mély cserép is megfelel. Figyelem: a cseperedő növénykét idővel ki kell karózni!

Bab
A balkonra legjobb a bokorbab, legalább 30 cm mély konténerben, hogy legyen hely a gyökérzetnek. Ha futóbabod van, ne feledkezz meg a karózásról!

Borsó
30 cm mély konténerbe kábé 5 centinként egy szem borsó, és már ábrándozhatsz is az extrazsenge levesről…

Fejessaláta
Még a cserép mérete sem számít ennek a növénynek, elég, ha némi tápanyagdús palántaföldbe vetsz néhány magot, és nyirkosan tartod a földet.

Paradicsom
Minimum 13 cm mély cserépbe vess koktélparadicsom magokat, öntözd rendszeresen, és élvezd az ízletes, napérlelte paradicsomokat, egyenesen az erkélyedről!

Forrás: hobbikert.hu

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.