Skip to main content

Ha már érkeztél haza futásból véresre dörzsölt mellekkel (és/vagy mell alatti résszel), ami után három napig még a zuhanyzást is egy modern kori kínzóeszköznek éltél meg, szóval akkor nem mondunk újat: a megfelelő sportmelltartó kiválasztására (már csak ezért is) muszáj nagy hangsúlyt fektetni. Persze, mi, nők  sportolás közben is szeretünk odafigyelni a stílusos részletekre, de a kérdés az egészségünk szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis futás közben a mellünk ugyanúgy együtt mozog a testünkkel, és ha nem viselünk megfelelő melltartót ez rettentő fájdalmakkal jár. Benkő Nórival ma a sportmelltartókat szemlézzük.

Kutatások szerint egy futólépés alkalmával a mell akár 9 cm-t is elmozdulhat, ezért rettentően fontos, hogy olyan melltartót válasszunk/viseljünk sportolás közben, ami megfelelő tartást és védelmet nyújt a mell számára.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt:

Először is szükségünk lesz egy mérőszalagra, amivel a körméretet valamint a kosárméretet határozhatjuk meg (nagyobb sportmárkák próbafülkéinél biztosan találsz egy mérettáblázatot, esetleg kérd az eladók segítségét). Mozgásformától függően természetesen a melltartó tartása sem mindegy. Egy könnyebb sétához, jógához elegendő egy könnyű tartású melltartó is, azonban futáshoz már erősebb tartásúra van szükségünk (sőt, létezik extra erős tartású verzió is!). Alapvetően két típust különböztethetünk meg a sportmelltartók között: belebújós illetve a kosárral kialakított változatokat. Előbbi inkább a kisebb mellűek, utóbbi pedig a nagyobb kosármérettel rendelkezők számára lett kialakítva. A nagy mellekkel rendelkezők mindenképp olyan darabot válasszanak, aminek széles a vállpántja.

sport bra3A próbánál figyelj oda, hogy sehol ne vágjon be, ne szorítson, ne dörzsöljön, sehol ne álljon el, azaz tökéletesen illeszkedjen mindenhol. Nagyon fontos, hogy próbáljuk ki azt is, hogy légzés közben se akadályozzon minket. A méret akkor tökéletes, ha a pánt alá két ujjunk, a mell alatti résznél pedig egy ujjunk fér be a melltartó alá. A helyes darab kiválasztását az is segíti, ha kicsit mozogsz a próbafülkében (karkörzések, ugrálás), és ha így is megfelelőnek találod, csak akkor vásárold meg. Természetesen az anyagára is érdemes figyelni, futáshoz mindenképp légáteresztő, technikai anyagból készült melltartót válasszunk. Az is fontos, hogy a melltartó alsó (a mellek alatti) része puhább, nedvszívó anyagú legyen, mivel a mozgás hatására ez a rész nagyon hajlamos a kidőrzsölődésre, és a sós izzadtság cudar “munkát” tud végezni az ottani gyenge bőrön… Érdemes több sportmárka melltartóit is felpróbálni/kipróbálni, hiszen csak így tudjuk eldönteni, hogy melyikben érezzük magunkat a legkényelmesebben.Természetesen itt is találkozhatunk szivacsos, push up-os verziókkal is, bár az esztétikai szempontok mellett mozgás közben érdemesebb az egészséget, kényelmet, funkcionalitást előtérbe helyezni.

Sajnos egy igazán jó sportmelltartónak az árát is meg kell fizetni, ugyanis egy darabért akár 6.000-15.000 Ft-ot is fizethetünk. Az árához képest azonban az élettartama nem olyan hosszú. Fél-egy év után (természetesen ez attól is függ, hogy ki mennyit használja) az anyag elfárad, elveszíti a rugalmasságát és már nem biztosítja azt a tartást, amire szükség lenne. Az élettartamot növelhetjük speciálisan sportruházathoz kifejlesztett mosószerek használatával, vagy ha mosógép helyett a kézi mosást választjuk.

Úgy gondolom, hogy ennek ellenére is érdemes inkább egy drágább, márkásabb darabot választanunk a divatmárkák polcain fellelhető sportmelltartók helyett, mivel a melleink egészsége és védelme fontosabb annál, hogy bármiféle bajunk származzon egy nem megfelelő sportmelltartó viselése miatt.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.