Skip to main content

Az edzőtermekben gyakori látvány, hogy a nagy súlyok emelgetése után közvetlenül (vagy akár már előtte) , azonnal előkerül a shaker és fehérjepor a kellőképpen izmos edzéstársainknál. Vajon a fehérjeturmix csak a “gyúrósok” nélkülözhetetlen táplálék kiegészítője vagy nekünk, futóknak is szükségünk van rá? Ma erről kérdeztük szakértőnket, Benkő Nórit.

– Valójában mi, futók a tápanyagok közül a legnagyobb figyelmet a szénhidrátokra fektetjük, mivel számunkra ezek szolgáltatja az energiát. Azonban a fehérjék is fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben, hiszen a testünk ezekből épül fel, emellett számos folyamathoz szükség van rájuk. A fehérjék segítenek a regenerációban, valamint a szervezet felépítő és helyreállító folyamataiban töltenek be elengedhetetlen szerepet. A fehérjék aminosavakból állnak, alapvető fontosságúnak nevezzük közülük azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezet nem vagy csak nagyon kis mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára kilenc ilyen aminosav van, melyek a következők: fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin. A napi fehérjebevitel heti 4-5 közepesen intenzív edzés mellett 1-1,2 gramm testsúly kilogrammonként, profi sportolók esetében ez 1,3-1,5 gramm is lehet kilónként – okosít Nóri.

Egy futóedzés után fontos, hogy mindig fogyasszunk fehérjét, emellett persze a szénhidrát visszatöltésre is figyelni kell. A fehérje fontos a zsírmentes testtömeg megtartása (szálkásítás, testtömeg-csökkentés esetén) valamint az izmok megóvása érdekében, amihez hozzájárulnak a tejsavó fehérje izolátum és hidrolizátum alapú készítmények. Emellett nagyon fontos, hogy az úgynevezett elágazó láncú aminosavak (BCAA, azaz leucin, izoleucin, valin) képes az izomzatunk „üzemanyagként” hasznosítani, ezért ezek bevitele is rendkívül fontos.

– Úgy gondolom, hogy hobbisportolóként nem feltétlenül fontos táplálék kiegészítőket alkalmaznod, elegendő lehet, ha megpróbálod a táplálkozás során bevinni a fontos fehérjéket a szervezet számára. Fontos, hogy gyakran fogyassz tojást, csirkét, marhát, halat, szóját, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, magvakat. Ha jól variálod ezeket az ételeket, kiváló lesz az aminosav egyensúly a szervezetedben, így biztosan nem lesz szükséged plusz kiegészítésre. Esetleg a heti hosszú futásod után fogyaszthatsz egy fehérje turmixot, amely segít a regenerációban is. Ha azonban valaki komolyabb szinten sportol, biztosan nem elegendő, ha csak a táplálkozására figyel oda. Ilyen estben már kénytelen valamilyen táplálék kiegészítőhöz nyúlni az ember. Számos márka számos termékei közül válogathatunk a boltok polcain, és szerencsére most már az ételallergiások többsége is talál a saját igényeinek megfelelő termékeket. Természetesen ez nem egyszerű, rettentően jól meg kell nézni az összetevőket- tanácsolja a szakember.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.