Skip to main content

A kissé hektikus őszi „reggel megfagyok, napközben melegem van” időjárás nemcsak a normál öltözködésünket zavarja össze, a futókat figyelve is pontosan az látszik, mint a való világban: rövidgatyától a télikabátig minden van a repertoáron. No, de akkor tegyünk egy kis rendet.

Bevallom őszintén, én sem voltam mindig négyévszakos futó, na jó, vagy legalábbis  három (a „nagyon” tél a mumus). Ehhez kellett a gyerekem születése, azóta ugyanis nyilván az időjárástól függök legkevésbé. Szóval, nem számít a bioritmus, reggel vagy este és – a durva szélsőségeket leszámítva – az időjárás, akkor futok, amikor van gyerekfelügyelet. Magam is meglepődtem, mennyire nem kell, hogy érdekelje az embert az eső vagy a szél, sokkal jobb a közérzetem, kell az immunrendszeremnek és a lelkemnek is a szabad levegő – és (eddig még) futás közben nem fáztam meg, csak a bölcsis vírusok terítenek le.

Hajlamosak az emberek azt mondani, hogy futáshoz csak egy jó cipő kell, a többi nem számít, azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz, főleg, ebben az őszi-téli időszakban. Gondolom, mindenki izzadt már le rendesen egy sima pamut pólóban meg mackóalsóban, ami után aztán jól meg lehet fázni, szóval nem kérdés: a technikai ruházat nem csak valami úri hóbort. Segít a nedvesség elvezetésében, a szellőzésben, hűt, ha arra van szükség és melegít, szigetel, ha kell.  És nem kell csilliárdokat beruházni sem, sportáruházak, diszkont élelmiszerláncok saját márkás termékeit is be lehet szerezni normális áron.  Én nagyon régóta futok, úgyhogy az évek alatt szépen össze is lehet gyűjtögetni egy négyévszakos ruhatárat.

Oké, de mire figyeljünk, mi jó, ha van?

1. Először is, az alapszabály: hideg idő nincs, csak nem megfelelően öltözött sportoló.

2.  Kinti futásnál ne az épp aktuális hőmérséklethez öltözz, hanem ahhoz, ami 5-10-15 perc múlva lesz. Szóval, az okosok szerint 7-10 fokot nyugodtan adjunk hozzá a kinti hőmérséklethez, és aszerint válasszunk felszerelést. Tehát a mostani  10-13-15 fokokban NEM kellenek még a vastag felsők, kabátok, sem a hosszú, bélelt technikai nadrág,  teljesen elég a 7/8-os vagy térdgatya (haladóknak rövidnadrág)  és a rövid ujjú, fázósabbaknak a vékony hosszú ujjú technikai felső.

3. Nyilván mindenkinek magának kell kitapasztalni, miben kényelmes mozogni, milyen a hőérzete, esetleg mik a „gyenge pontjai”. Télen a kesztyű és a sapka alap, de én például annyira utálok kesztyűt húzni, hogy a legritkább esetben teszem, viszont vannak ezek a klassz, a kézre is ráhúzható/ráakasztható meleg futófelsők, igyekszem ezekben kihúzni, amíg lehet. Viszont torokfájós vagyok, a futósálat használom, illetve, amikor még nem, akkor nagyon praktikusak a magasabb nyakú, zippzáros felsők.

4. Szél. Nyáron jól tud esni, ezt leszámítva viszont a hőérzetet jelentősen csökkenti, és egyéb kellemetlen tulajdonságai is vannak. Egy könnyű szélmellény igazán praktikus ruhadarab. A jolly joker  baseball sapka nagyobb szélben nem feltétlenül  jó választás, a fülnek nem elég, szóval, egy könnyű technikai sapi jó, ha van kéznél. De ha már baseball sapka: nyáron hőguta ellen kiváló, izzadósoknak akkor is, ha kezd hűvösödni.

5. Hideg. Csakúgy, mint a gyerekeknél: öltözzünk rétegesen.  Izzadság elvezető aláöltöző, hosszú ujjú technikai felső (akár egy vékony és rá egy vastagabb) vagy  mellény/ kabát, kinek mi a kényelmesebb.  Az őszi napokon (kb 0 Celsius fokig) elég a vékony futónadrág, de a masszívabb hidegben nem árt a spéci, termo anyaggal bélelt gatya. Ilyenkor előkerülhetnek a hosszú zoknik is, az is jól melegít.  A legbátrabbak, a kemény mínuszokban is kint futóknál még fokozhatjuk a rétegeket, előkerülhet a símaszk, a vastagabb kesztyű és a vastag sapka, és akár a derékmelegítő is.

+1: Látni és látszani! Most, hogy jóval hamarabb sötétedik, (és ez ugye még csak rosszabb lesz), nagyon figyelj arra, hogy látszódj!! Ha épp a futófelszereléseden nincsenek fényvisszaverő csíkok, akkor szerezz be karpántot, vagy vegyél fel rikító sapit, sálat.

+2: Edzés után azonnal zuhany és átöltözés. Mert nem mozgás közben fázunk meg, hanem, ha az átizzadt ruhánkban ácsorgunk.

+3: Ha valóban annyira elszántak vagyunk, hogy hóban, jégen is futunk, akkor nem árt beszerezni egy téli futócipőt sem, amelyek bordázottabbak, ezért kevésbé csúszósak.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.