Skip to main content

A hormonális egyensúlyaz egyik legfontosabb, amikor a betegségekről, testkompozícióról, a hangulatodról, testsúlyodról, magyarul az egészségedről van szó.

Ugyanakkor senki sem beszél arról, mekkora károkat okoz az egyik legfontosabb hormon, a tesztoszteron szintjének évtizedek óta tartó krónikus csökkenése.

Különösen a 30 feletti férfiaknál és NŐKNÉL (igen, a nők szervezetében is fontos a tesztoszteron) ma már abnormálisan alacsony szinten áll ez a mesterhormon.

Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen természetes táplálékokkal turbózhatod tesztoszteron szinted.

Először egy kis táblázat a British Medical Journalból.

Már 1992-ben bemutatták, hogy a spermaszám évtizedek óta csökken a férfiaknál!

Bár sokan gondolják, hogy a tesztoszteron a férfiasság definiálója, a nők szervezetében is fontos szerepet játszik (a hormonális egyensúlyban).

Csökkenő mennyisége mindkét nemnél fáradtságot, levertséget, szexuális étvágyvesztés okoz!

Magyarul: összességében rosszabbul érzed magad, ha alacsony a tesztoszteronszinted.

Szóval mi történik itt?

Pár dolog:

túl sok „gyári élelmiszer”, túl sok szennyezőanyag a vízben és a levegőben lassítja anyagcseréd;

túl sok olcsó és egyszerű szénhidrát és feldogozott növényi olaj felborítja a hormonális egyensúlyod;

túl kevés állati zsiradék és – hiszed, vagy nem – de túl kevés „egészséges” állati zsír.

A tesztoszteront ugyanis koleszterinből készíti szervezeted!

A média állandóan azt sulykolja, hogy az állati élelem veszélyes a növényi meg jó, ezért a kalóriáink több mint 50%-át fogyasztjuk kenyérként meg tésztaként, szóval egyszerű szénhidrátként. Vaj helyett is állandóan a kamu „szívbarát” margarint erőltetik, akkor is, ha a margarin tele van transzzsírral, és sokkal veszélyesebb ránk, mint a vaj.

Az about.com kutatása szerint, ha az étrend kevesebb, mint 40%-a állati eredetű, akkor mind a nőkben, mind a férfiakban abnormálisan alacsony koleszterinszint alakul ki!

Így tudod megjavítani!

…egyél igazi élelmet!

Le a feldogozott műkajákkal és elő az igazi, vitamin, fehérje és zsírdús élelmiszerekkel (jól hallottad)!

Szabadban nevelt csirke tojása

Ezek a tojások változatos étrendű csirkéktől származnak, melyek bogaraktól kezdve mindenféle magvakat fogyasztottak, nem pedig szóját és kukoricát („gyári csirkék”). Ebből következik, hogy tojásuk egészséges koleszterinben, antioxidánsokban és A,D,E, és K-vitaminokban gazdag.

Ha nincs időd kijárni a piacra, akkor nézd meg, hogy kapsz-e a boltban Omega-3 tojást. Ez úgy készül, hogy a gyári csirkék egy része lenmagot és algát is kap abba a keverékbe, amivel etetik, így tojásának magasabb lesz az omega-3 tartalma.

Tökmag

A nyers tökmag meglendítheti tesztoszteronszinted! Keverd salátába, vagy csak rágcsáld el nyersen. Ráadásul leucine nevű aminosava segít a fehérjeszintézisben, a zsírsavoxidációban és a tesztoszteron előállításban is. Cinkben és magnéziumban gazdag, mindkét ásvány növeli a spermaszámot a férfiaknál.

Tőkehalmáj

Igazi viking kaja: már évtizedek óta nyílt titok, hogy a vikingek nagyon sokat fogyasztottak belőle és nem volt épp tesztoszteron problémájuk. Emellett tömör és szálkás izomtömegüket is ennek köszönhették.

Igazi immunétel: magas A- és D-vitamintartalma biológiailag jobban felhasználható, mint bármilyen más forrásból származó immunfokozó. Ráadásul több tanulmány is összeköti ezeknek a csont- és immunvitaminoknak a tesztoszteronszintre gyakorolt pozitív hatását.

Teljesen mindegy, hogy nőről, vagy férfiról van szó, minél előbb kezd el ezeknek az ételeknek a beépítését étrendedbe!