Skip to main content

Eddig is mondtuk, ezután is hirdetjük: az online edzés márpedig király! (Apropó, felkerested már a MovePlay oldalt, az Országos Testmozgás Programot, ahol nonstop szuper edzésvideók várnak? 😊) Ám ahhoz, hogy edző nélkül is hatékony és biztonságos lehess, nem árt bizonyos készségeket fejleszteni – méghozzá tudatosan. A sérülések elkerüléséről nemrég már szó esett ebben a cikkünkben, most nézzük, mire kell még figyelned.

 Testtudatosság

Mivel otthon nem áll szakember a hátad mögött, aki figyeli, szükség esetén javítja a mozdulataidat, így jobb híján magadra vagy utalva. Ám meglepődnél, ha tudnád, hogy nem is mindig annyira könnyű és egyértelmű adott mozgásokat megfelelően elvégezni. Végezz egy kis tesztet: állj csukott szemmel a tükör elé, majd emeld a karjaidat oldalsó középtartásba, úgy, ahogy szerinted egyenes és szimmetrikus. Kinyithatod a szemed! A fejlett testtudattal rendelkezőknek valószínűleg a karjuk a válluk meghosszabbítása, nem tart sem lefelé, sem felfelé, és egymáshoz képest is ugyanolyan magasságban van. Miért fontos ez? A testtudatosság segít abban, hogy a különböző gyakorlatoknál valóban a megfelelő izmok dolgozzanak.

Edzésterv

Bár a tízmillió személyi edző országa vagyunk, de nem árt szem előtt tartani: az edzőség bizony szakma, ami megfelelő tudásanyag nélkül hosszútávon nem igazán működik. Hiszen nem elég előmutatni a mozdulatsort, aztán számolni az ismétléseket, lennie kell egy tudományosan megalapozott edzéstervnek is, ha fejlődést akarsz elérni. Viszont ha a saját magad edzője vagy, ez sokszor akadályokba ütközhet. Mit tegyél? Például figyelsz az arányos, ütemezett terhelésre: ha a héten már edzettél lábra, akkor legközelebb a felsőtestet iktatod be, és fordítva. Emellett nem árt, ha idővel emeled a nehézséget, iramot vagy ismétlésszámot is, mert ha egy bizonyos szintet már megszokott a test, nem fog tovább fejlődni, maximum szinten tart.

Küzdőszellem

A csoportos edzések, edzőtermek tele vannak olyan sporttársakkal, akik motiválóak lehetnek; akár külsőleg, akár a teljesítményük okán. A közös küzdés pedig olyan közösségeket kovácsol, melyben a tagok egymást motiválják. Egy jó edző hatására szintén azt érezheted, hogy hegyeket tudsz megmozgatni. Otthon, a négy fal között viszont ezek a húzóerők hiányoznak. Nem marad más, mint hogy saját magadat motiválod. Legyenek határozott rövid- és középtávú céljaid: még x centi a derékból, jövő héten y-nal több fekvőtámasz, stb. Írd is le ezeket, és időről időre ellenőrizd, honnan hová jutottál!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.