Skip to main content

“Én nem tudok futni”, “Nem nekem való”, “rögtön el kezd szúrni az oldalam”, “unalmas” – ez csak néhány azok közül a kifogások közül, amelyeket hallani lehet, hogy miért NE fussunk… Persze, tényleg vannak olyanok, akiknek orvosilag ellenjavallt ez a mozgásforma, de mi a helyzet az “álkifogást” találókkal? Le a “nem tudok futni” mítosszal – Benkő Nórival.

– Egyesek amiatt panaszkodnak, hogy hamar kifulladnak, így meg kell állniuk, sétálni. Ennek több oka is lehet. A kezdetek során sokan csak úgy belevágnak a közepébe, és saját képességeikhez képest túl gyorsan kezdenek el futni, és erre az izomzat, a szervezet még nincs felkészülve.  Másrészt az állóképesség hiánya is tud problémákat okozni. Ezek érdekében fontos, hogy mindenképp tartsuk be a fokozatosság elvét!

– Sokan vannak, akik a túlsúlyuk miatt szánják rá nehezen magukat a futásra. Ha túlsúllyal küzdesz, vagy most kezdesz el futni, eleinte válaszd a sétát, majd fokozatosan növeld a tempót és térj át a futásra. A futás hatására csökkeni fog a zsír mennyisége a szervezetedben, csökkeni fog a vérnyomásod, valamint a koleszterint szinted is, és emellett természetesen számos más pozitív hatását is megfigyelheted, amiről korábban már beszélgettünk.

– Biztosan szinte mindannyian megtapasztaltátok már, hogy milyen az, amikor beszúr az oldalatok futás közben. Nagyon kellemetlen ez az érzés, de ez nem lehet kifogás, hiszen van rá megoldás: sportolás előtt kerüld a zsíros, fűszeres, rostban gazdag ételeket, valamint a cukros üdítőket, gyümölcsleveket; végezz hosszabb bemelegítést; figyelj a légzésedre futás során. Ha már jelentkezett a fájdalom, akkor állj meg, vegyél mély levegőt és nyújtózkodj.

– Néhányan úgy gondolják, hogy már túl öregek és éppen emiatt nem mernek futni. Holott a sport adta pozitív örömöket bármelyik életkorban ki lehet élvezni. Természetesen vannak betegségek, melyekre nem biztos, hogy jó hatással van a futás, vagy negatívan hatnak a teljesítményre, azonban nem kell azonnal feladni, hanem érdemes egy orvossal konzultálni.

– Többen vannak olyanok, akik attól félnek, hogy bámulni fogják őket az edzőteremben vagy a szabadban való futás során. Valójában csak gondoljunk bele, mi sem bámulunk másokat futás vagy edzés közben. Ha pedig mégis valaki Rád pillant, nem azon fog gondolkozni, hogy milyen lassú vagy. Valahol mindenkinek el kell kezdenie, és hidd, el idővel egyáltalán nem fogsz másokkal foglalkozni, hanem csak saját Magaddal.

– Szimplán azt gondolod, hogy nem Neked való a futás?! Egyik sport sem fog az elején könnyen menni. Mindenhez idő és türelem kell. Mindig lesznek rosszabb és jobb napjaid, a lelkesedésed néha alább fog hagyni, de ilyenkor sem szabad feladnod, hanem küzdeni kell, és ettől mentálisan még erősebbé válsz majd.

benkő nóri2Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta  szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az  atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés,  amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett  el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már,  melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok    szép eredményt szeretne elérni Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően  több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni  mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.