Skip to main content

Edzi és karban tartja a testet, jót tesz a keringésnek, mindezt jó levegőn, természetben és még közösségépítő is – a bicikli túrák előnyeit hosszan lehetne sorolni. Itt a szezon, nyeregbe fel! Huri Péter hobbikerekes most elárulja, ők hogyan csinálják.

Huri Péter "akcióban"

Huri Péter “akcióban”

– Élménybringások vagyunk; a szép helyek, a kellemes időtöltés kedvéért szoktunk nyeregbe pattanni. A sportteljesítmény nálunk inkább csak másodlagos, amolyan mellékhatás – meséli Peti, aki a TB Tekergők Facebook-csoport gazdájaként évek óta szervez hosszabb-rövidebb bringatúrákat. – A csapat összetétele változó, de mindig van stabilan 10-15 hobbista, akivel felkerekedünk; márciustól októberig két keréken, az év többi részében pedig gyalogosan.

Az útvonalak változatosak, a rövidebb „csillagtúráktól”a több száz kilométeres vándortúrákig. Előbbiek esetében autóval indulnak, majd egy panzióban vagy kempingben letáborozik a csapat és bicóval fedezik fel a környéket. – A vándortúra keményebb dió, olyankor nagyjából egy hétre való felszerelést viszünk a bringán, beleértve a sátort is – mondja Peti, majd hozzáteszi: ilyenkor napi 100 kilométer fölött nem tekernek, nehogy az élmény rovására menjen az esetleges túlzott megterhelés.

Az úti célt saját kútfőből, más csapatok túráiból inspirálódva vagy a neten böngészve választja ki, az útvonal megtervezésében pedig számítógépes applikáció segíti.

Petiék már javában készülnek a következő élményútjukra: májusban 572 kilométeres Osztrák folyók vándortúrára indulnak. Ha kíváncsi vagy az eddigi útvonalakra, itt megnézheted: https://www.bikemap.net/hu/u/speleo1/routes/created/

Ha pedig követni szeretnéd a példájukat, íme néhány praktikus tanács, amit nem árt szem előtt tartanod:

bicó2– Először mindenképp rövidebb távokkal indíts, hogy felkészítsd a szervezetedet a hosszabb igénybe vételre.

– Válassz a célnak megfelelő felszerelést! A nagyitól kölcsönkért viharvert bringa nem biztos, hogy hosszú távon is képes kiszolgálni, legyen egy jó túrabiciklid. A funkcionális, évszaknak megfelelő ruházat, biciklis cipő szintén alap.

– Légy felkészült! Indulás előtt mindenképp csekkold le a kétkerekűt, hogy a fékek-kerekek-lámpák rendben vannak-e,és az időjárás-jelentést sem árt megnézni, ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket.

– Fő a biztonság: ne feledkezz meg a bukósisakról és a fényvisszaverő öltözetről! Emellett nem árt a célország vonatkozó KRESZ-szabályait, közlekedési sajátosságait átböngészned indulás előtt.

– Kerekezés közben ne feledkezz meg az energia- és folyadékpótlásról; víz és izotóniás sportital, banán, energiaszelet vagy zselé mindig legyen a kezed ügyében.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.