Skip to main content

Bezártság, szorongás, félelem, pánik, kilátástalanság, bizonytalanság – az elmúlt hetekben aligha akad valaki, akit ne kerített volna hatalmába a fenti érzelmek valamelyike. Ha valamikor, most igazán szükségünk van a testmozgásra a lelki, s ezáltal testi egészségünk megőrzése érdekében.

A mi életünkben ezidáig példa nélküli időszak sok szempontból próbára tesz minket. Aggódunk elsősorban a saját és szeretteink egészsége miatt, de az egzisztenciális fenyegetettség, a be- és összezártság, a szociális kontakt hiánya, az, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége  – a pszihére óriási nyomást gyakorol.

“A biztos rossz is jobb mint a bizonytalan” – egyáltalán nem alap nélküli ez a mindennapi életünkben oly gyakran használt metafora. Mint ahogy az index írta az egyik cikkében a  minap:  “bizonytalanságtól való félelem a kiindulópontja minden egyéb félelemnek és szorongásnak, akkor egyértelmű, hogy a súlyos bizonytalansággal terhelt időszakok átvészelése a mentális egészség megőrzésének legfőbb feltétele…. A bizonytalanság olyannyira leterheli és megbénítja az agyat, hogy bizonyos esetekben az emberek jobban szoronganak tőle, mint magától az eseménytől, ami miatt rettegtek.” (Amúgy érdemes elolvasni az egész cikket, nagyon érdekes).

Mi is többször írtunk már róla (szinte minden cikkünkben), hogy a rendszeres mozgás egészségmegtartó és javító hatása mellett milyen pozitívan hat az elmére is. A sportolás oldja a szorongást, (ugye, hogy erre most nagy szükség van?), javítja a hangulatot, kevésbé látjuk borongósnak a világot, kiváló eszköz a stressz és a depresszió ellen. A testmozgás során boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, a mozgás végén energikusabbak, boldogabbak, elégedettebbek vagyunk – hála a kémiának.

Nem véletlen, hogy a kijárási tilalom közepette sincs megtiltva még a szabadtéri sportolás sem, hisz a rendszeres fizikai aktivitás növeli a szervezet ellenállóképességét. Ráadásul a kutatások szerint a természetben történő sportolásnak jóval kedvezőbb hatása van a fizikai és a mentális egészségünkre is, mintha bent mozognánk.

Egyszóval: muszáj egészégesnek maradunk, fizikálisan és mentálisan is, ehhez pedig  most nagyon nehezített terepen kell helytállnunk a fent már említett kondíciók, és az állanóan felénk áramló, főleg negatív hírek miatt is.

Tippjeink:

  • A bizonytalanságot és a stresszt az is fokozza, hogy felborult a napi rutinunk. Alakíts ki újat, legyen fix ideje a mozgásnak is. A barátnőm például, aki otthonról dolgozik és közben a két kisiskolás gyerekét navigálja, plusz viszi a háztartást, szóval épp a napokban mondta, hogy “az egyetlen jó, hogy minden napot úgy kezdünk a srácokkal, hogy lemegyünk futni, utána pedig gimnasztikázunk”.
  • Ha teheted, tényleg menj ki bicajozni, futni, akkor is, ha azt gondoltad eddig, hogy utálsz futni. Hidd el, most abszolút értékelni fogod, hogy kicsit kint lehetsz, és még büszke is leszel a végén magadra, bármennyi is legyen a táv!
  • Amíg mozogsz, addig sem a neten lógsz, ahol állandóan belefutsz a hírekbe. Nem véletlenül javasolják a szakemberek, hogy igyekezz egy nap max. kétszer lecsekkolni a híreket, mert ez is rettentően szívja az energiát.
  • Tudjuk, hogy szereted a gyerekeidet, a családodat, de ebben a rendkívüli helyzetben is  (inkább: még csak most!!) jár egy kis énidő. Osszátok fel a gyerekfelügyeletet, hogy mindenkinek legyen lehetősége kimenni futni vagy elvonulni a kisszobába egy gyors edzésre. Ha pedig egész nap egyedül vagy otthon, akkor – még ha távolról is – de jól fog esni, ha legalább intesz a futótársadnak.
  • Ha nincs lehetőséged a szabadba menni, akkor rengeteg alkalmazást, otthoni edzési lehetőséget találsz a neten. Segítünk mi is a facebook oldalunkon, de számos otthoni jógát, meditációt, teljes testes edzést, táncot találsz, amihez eszköz sem kell. Ráadásul kipróbálhatsz valami olyat is, amit már rég terveztél.
  • Zene! Nagyon fontos! Én például mostanában állandóan a Queen Live Aid koncertet hallgatom futás közben, mert rettentően motiváló és felemelő. Egy intervallum edzésnek tökéletes, hallgassátok meg!
  • Ha most – a tulajdonképpeni kényszerből – beépíted az életedbe a rendszeres mozgást, hosszú távon lesz hálás érte a tested és a lelked is 🙂

Hajrá és vigyázzatok magatokra!

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.