Skip to main content

Egy biztos: téged is utolér. Csak azt nem tudni, hányadik percben, hányadik körnél, kilométernél. Holtpont mindig van. A kérdés csak az, hogy keveredsz ki belőle. Mit mantrázol, melyik zúzós AC/DC számot teszed be, milyen taktikát dolgoztál ki, eszedbe jut-e a kedvenc idézeted, amit a pinteresten láttál, túl lépsz-e a saját határaidon, mikor szíved szerint a legközelebbi Mekibe futnál be, nem a 12 kilométerrel odébb lévő célba… Benkő Nóri tanácsai – a hétvégi félmaraton előtt nagyon is kapóra jönnek 🙂

Számtalan arca van, alattomosan egyszer csak rátör az emberre. Azt veszed észre, hogy tíz kilométert végig száguldottál, pacsizol az összes szurkolóval, a meghatottságtól kis híján sírva fakadsz, amikor meglátsz egy 70 éves bácsit, aki végig előtted fut, aztán a következő pillanatban ólomlábakon csak azt mondogatod magadnak: nincs más dolgod, csak tedd egyik lábad a másik el. Ennyi az össz dolgod. És hiába tudod egészen pontosan, hogy TILOS megállni, a következő pillanatban arra eszmélsz, hogy a Szabadság-hídon sétálsz. Aztán persze túlleszel rajta, mert tudod, hogy pontosan ez különböztet meg téged a „nemfutóktól”, és pontosan ezért leszel boldog és büszke a célvonalnál. De addig is… a kínok kínja.

No, de nézzük meg, mit is jelent egészen pontosan a holtpont. – Főként hosszabb távot futóknál figyelhető meg ez a jelenség, melynek során a sportoló elér egy olyan kimerültségi szintet, mely igen erős, kellemetlen fizikai érzésekkel jár együtt – avatott be a részletekbe a sportazelet.com szakértője. Ez azonban nem csak fizikai kellemetlenségeket von maga után, hanem ha nem tudjuk megfelelően kezelni, a teljesítményt is nagymértékben befolyásolja. Ha a következő tünetek valamelyikét tapasztaljuk futás során, akkor valószínűleg mi is ezzel állunk szemben:

  • zsibbadás, bizsergés;
  • hányinger;
  • lassuló futás;
  • „sétálni szeretnék” érzés;
  • dehidratáció;
  • extrém fáradtságérzet.

Természetesen ez csak néhány tünet, egyéntől függő, hogy ki mit érez ilyenkor, de ezek tipikusan a holtpontra utalnak. Jó hír, hogy ez a jelenség kezelhető, és túl lehet lépni rajta csak nagyon erősnek kell lennünk hozzá fejben. Nem hiába szokták mondani, hogy nagyon sokszor „fejben dől el”! Ez alatt arra gondolok, hogy nem csak testileg, fizikailag kell megfelelő állapotban lennünk, hanem mentálisan is. Úgy gondolom ahhoz, hogy valaki fejben ott tudjon lenni futásnál, a testének minden jelzését ismernie kellene. Ez bizony nem rövid feladat, mire megismerjük önmagunkat, és képesek vagyunk arra, hogy irányítsuk a testünket – mondta Nóri.

Alapvetően két féle technikát különböztethetünk meg:

  • a figyelmünkkel teljesen másfelé kalandozunk el, álmodozunk, csodáljuk a tájat, stb;
  • a másik lehetőségünk pedig, hogy a testünket, izmainkat, légzésünket figyeljük.

Ezen technikák elsajátításához azonban időre van szükségünk, és gyakorolni is kell. – Egy következő nagy segítség lehet számunkra, ha nem egyedül futunk. Legalábbis én ezt tapasztalatból tudom mondani, ha hosszabb távot futok, rettentő nagy támogatást tud adni, ha valaki ott van mellettem, és ilyenkor jönnek a pozitív gondolatok a fejembe, amit próbálok magamnak mondogatni, és tényleg hatásos! – tanácsolja Nóri.

Természetesen előfordulhat az is, hogy fel kell adnunk, és jobb, ha megállunk, és nem folytatjuk tovább a versenyt. A szakértő szerint ha egy olyan sérülést szenvedünk, komoly rosszullét jeleit figyeljük meg, inkább álljunk meg, sétáljunk picit, és ha nem javul a helyzet, akkor ne folytassunk tovább. Versenyből nagyon-nagyon sok van, de ne kockáztassuk az egészségünket, vagy esetleg az életünket (sajnos ezt azért említem meg, mivel a nagy versenyeken vannak szomorú esetek).

Összegezve a dolgot, úgy gondolom, hogy nagyon sokszor olyankor adjuk fel a versenyt/edzést, amikor még megfordítható lenne a folyamat, csak félünk/megijedünk a rossz, kellemetlen érzésektől. Ilyenkor kicsit kezdjünk el próbálkozni különböző technikákkal és előbb-utóbb mindenki rá fog jönni, hogy mi az, ami számára a legmegfelelőbb – véli Benkő Nóri.

P.S.: Hajrá mindenkinek vasárnapra!

benk---nori2-300x300Benkő Nóra, a Testnevelési Egyetem Testnevelő-edző szakos hallgatója, ahol atléta szakedzőnek tanul. Gyerekkora óta foglalkozik a sportolással, azon belül is főként az atlétikával. (Több dolgot is kipróbált, az atlétika mellett a másik nagy szerelme a síelés, amit három éves kora óta űz.) Általános iskolában többpróbázott, gimnáziumban kezdett el kifejezetten a futással foglalkozni. Számos külföldi és hazai versenyen is részt vett már, melyeken sokszor sikerült az abszolút dobogó valamelyik fokára felállnia, és még sok szép eredményt szeretne elérni  Fitness-wellness instruktor végzettségének köszönhetően több dologgal ki tudom egészíteni akár a futó edzéseket is.Ismereteivel szeretne segíteni mindenkinek, akit érdekel a futás, legyen szó kezdőről vagy haladóról

 

 

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.