Skip to main content

Gyerekként inkább kerüljük, ám felnőttként – szerencsére – egyre inkább kedveljük a tökfajtákból készült ételeket, melyek amellett, hogy egészségesek, még változatosak is, a legtöbbjük pedig könnyen és gyorsan elkészíthető.

Tudtad?

Bár a tökfélék igazából gyümölcsök, mégis zöldségként tartjuk őket számon. Közel 150 féle tökfajta ismert, köztük olyanok is, melyeket biztosan nem gondolnánk annak – például az uborka, vagy a sárgadinnye. Érésük ideje alapján két fő csoportra, nyári és téli tökökre oszthatóak.

Nyári tökök

A héjuk és magvaik lágyak, és még azelőtt leszedik őket, hogy teljesen megérnének. A szárukat kivéve teljesen fogyasztható, kevés hőkezelést igényelnek. Egyik legnépszerűbb tagja ennek a családnak a cukkini vagy olasz tök, mely számos közkedvelt recept fő- vagy mellékszereplője. Főzve, grillezve, párolva vagy olajban sütve is esszük, de akár nyersen is fogyasztható, és a fagyasztást is jól bírja. A másik kedvelt, hasonló adottságokkal rendelkező nyári tökfajta a csillagtök vagy patisszon. Érdemes még most, a szezonban feltankolni velük, hogy télen aztán csak elő kelljen kapni a mélyhűtőből!

Kedvcsináló receptek

Cukkinikrémleves mentás túrógombóccal

Tökmagos cukkinikrém

Alternatív patisszon

Rácos patisszon

Tejfölös patisszonpörkölt

Rakott cukkini kétféle sajttal

Forrás: édenkert.hu

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.