Skip to main content

…mert még az egészséges dolgokra is igaz a mondás, miszerint jóból is megárt a sok!

Gyümölcsfogyasztás

Már gyerekkorunkban is azt hallgattuk, hogy „fiam, egyél sok gyümölcsöt”! Persze vitathatatlan, hogy vitaminban, ásványi anyagokban, rostban gazdagok, rengeteg pozitív élettani hatással. Viszont sokukban elég magas a gyümölcscukor-tartalom is! A túl nagy mennyiségben bevitt fruktóz pedig legtöbbször hasi zsír formájában rakódik le… Sajnos ez a gyümölcslevekre, smoothie-kra is igaz. (A különböző gyümölcsök glükóz- és fruktóz tartalmának például itt nézhetsz utána.) Vigyázat: egy fél liter gyümölcslé akár 500 kalóriát is tartalmazhat, ami egy teljes értékű étkezésnek felel meg. Persze ettől még nem kell, sőt nem is szabad lemondani a gyümölcs-fogyasztásról, de célszerű a reggeli, délelőtti órákra időzíteni. S ha délután törne rád a gyümölcs utáni csillapíthatatlan vágy, rágcsálj el egy sárgarépát, vagy pár szem mandulát, kesudiót!

Edzés

Az erősen motivált emberek egyik leggyakoribb hibája az edzés mértékének és gyakoriságának eltúlzása.  A túl sok sport nem hatékony az izomnövekedés szempontjából, hiszen az izom nem a közvetlen terhelés közben, hanem a pihenés, regenerálódás ideje alatt gyarapodik. Emellett az ún. túledzettség állapota olyan negatív élettani hatásokkal is jár, mint például a koordinációvesztés, vérnyomásváltozás, étvágytalanság, fejfájás, izom- és ínfájdalmak, vagy alvászavar. Az immunrendszer változásai következtében a megfázásra, bakteriális fertőzésekre is hajlamosabbak leszünk.

Étrend-kiegészítők szedése

Vitaminok, ásványi, anyagok, L-karnitin, fehérje, probiotikum, zsírégető, halolaj… Az alig húsz éve létező étrend-kiegészítők piaca és fogyasztótábora mostanra hatalmasra duzzadt. S hogy mitől lesz valami hivatalosan is étrend-kiegészítő? Attól, hogy koncentrált formában tartalmaz aktív komponenseket: tápanyagokat, élettanilag aktív anyagokat. Egyes táplálék-kiegészítők ráadásul az ajánlott mennyiségek többszörösét is tartalmazhatják. Ebből adódóan könnyű túladagolni, főleg akkor, ha a napi étrended amúgy is bővelkedik ugyanazon vitaminokban, ásványi anyagokban. A rendszeres túladagolás pedig megterhelést jelent a szervezet számára, és gyakran fájdalmakkal is jár: a túl sok C-vitamin folyamatos bevitele például gyomor- és bélpanaszokat okozhat. (A felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékeknek itt tudsz utánanézni.)

 

Kiss Niki

Kiss Niki

Újságíró, professzionális amatőr sportoló. Kosárlabdázóból lett futó, bicajos, spinningelő, most éppen lelkes TRX-ező Federer-drukker anyuka, aki szerint soha, semmit nem érdemes félgőzzel csinálni.