Skip to main content

Mit szólnál egy olyan kenyérhez, ami egészséges, jó tápértékű, ráadásul nem szárad ki már másnapra, hanem akár egy hétig is eláll? A kovászolt kenyér ezt mind tudja!

Alapvetően maga a kenyér nem igazán része egy fitt étrendnek, de mi azt valljuk, hogy a teljes tiltás általában nem vezet hosszú távon jóra, mert csak sóvárgást szül, ami előbb-utóbb (de sajnos inkább előbb) a kitűzött célok elhagyásához vezet. Ezért inkább a „mértékem az értékem” az általunk preferált és hirdetett jelmondat: szinte mindent lehet, de bizonyos dolgokból keveset, másokból még kevesebbet 😊. A kenyeret viszonylag nehéz az átlagember étrendjéből teljesen száműzni, ezért inkább azt javasoljuk: egyed, de ha már eszed, egyél jót!

Mi is a kovász? Képzeld: semmi más, mint liszt plusz víz, azonos arányban összekeverve, napokig kelesztve.

Miben jobb a kovászolt kenyér az élesztős és egyéb társainál? Csak néhány példa:

  • sokkal jobban emészthető,
  • nincs gyulladásfokozó hatása, mint az élesztőnek,
  • hosszú, természetes erjedési folyamat eredménye,
  • kevésbé allergizál, mert a benne található glutén jó része lebomlik,
  • csak szárad, de nem penészedik.

További részleteket például ebben a cikkben találsz.

A kovász elkészítése, nevelése, etetése persze kicsit macerás, de megéri a fáradságot. Azt viszont le kell szögezni, hogy még az adott recept pontról pontra való betartása sem teljes garancia a sikerre; hiszen mindenkinek magának kell kitapasztalnia a kovász viselkedését a saját konyhájában uralkodó hőmérsékleti viszonyok mellett.

De ez ne vegye el senki kedvét, mert a ráfordított idő és energia remek kenyerek és egészséges péksütemények formájában hálálja meg magát. Kezdőknek is megugorható kovászkészítési tippeket, és egyszerű, de nagyszerű recepteket találsz például ezen az oldalon. Hajrá!

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.