Skip to main content

Couch potato. Az amerikai kifejezésre egzakt magyar fordítás nincs, és nagyjából annyit tesz: az, aki a kanapén ül vagy fekszik, naphosszat tévét néz, és chipset eszik. Belegondolni is szörnyű, hogy gyerekek ezrei töltik így a szabadidejük nagy részét. Persze lehet, hogy nem tévé, hanem i-Pod, nem chips, hanem épp fánk, de a lényeg ugyanaz: ma a gyerekek egyre nagyobb arányban túlsúlyosak vagy egyenesen kövérek, az életmódjuk pedig soha, egyetlen történelmi korban sem volt ennyire mozgásszegény. (Gondoljunk bele akárcsak a saját gyerekkorunkba is! Nekem az udvar, a játszótér jut eszembe, nem a tévéműsorok, vagy a számítógép képernyője…)

Ki tehet azért, hogy ez a riasztó tendencia ne folytatódjon? Természetesen a gyerek életében a két leginkább meghatározó tényező: az iskola, és a szülők. Ezt felismervén vezették be három éve hazánkban is az általános iskola első, ötödik és kilencedik osztályában az egészséges fejlődéshez több okból is szükséges, mindennapos testnevelést. „Ha a gyerek kellőképpen mozog, akkor az ereiben és a szívében kellően erőssé válnak az izmok, s ezzel a kellően erős szív- és érrendszerrel jobban bírja az életet, mint ha mozgásszegényen nőtt volna fel. Ezen kívül több daganatos betegségről tudjuk, hogy a rendszeresen, örömmel végzett mozgás véd ellene. Ha gyerekkorban rá tudjuk szoktatni a gyereket, akkor felnőttkorában is esélyünk van arra, hogy mozogjon, és így tudjuk majd megelőzni ezeket a betegségeket” – fejtette ki dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója egy interjúban[i].

A mindennapos, aktív mozgás az izomzat, a csontozat, valamint a mozgásszervek egészsége érdekében is elengedhetetlen. S akkor még nem is beszéltünk a sport lelki és szellemi fejlődésre gyakorolt pozitív hatásairól: vizsgálatok sora kimutatta már, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek iskolai teljesítménye mérhetően jobb keveset mozgó társaikénál.

Igen ám, de van-e, lehet-e szemléletformáló ereje, ha csak nyűg a testnevelésóra a „célcsoport”, a tanulók számára? Ha ahelyett, hogy beépülne a mozgás szeretete, inkább ellenkező hatást ér el a kikényszerített „rossz”? Ilyenkor jönnek a szülőktől kikönyörgött felmentések, nagyobbaknál a „tanárnő, menstruálok”, „otthon hagytam a felszerelésemet”… Itt lép a képbe a pedagógus felelőssége, kompetenciája, személyisége. Hiszen a cél egyértelműen mozgásra nevelni, és nem mozgásra kényszeríteni. A három éve bevezetett, új típusú Nemzeti Alaptanterv és kerettantervek sokkal tágabb teret adnak a testnevelő tanárok számára a korábbinál, és nem csupán az óraszámok növelésének formájában. „Sportegyesületek, klubok látogatnak el az órákra, hogy bemutatkozzanak a gyerekeknek, és kedvet csináljanak a tánchoz, küzdősportokhoz, vagy éppen a víváshoz. A tanulók nagyon élvezik ezeket az órákat, és nem ritkán iskola utáni hobbit is választanak maguknak ezeknek az élményeknek a hatására” – meséli Kovács Kinga testnevelő tanár. Szintén nagy örömmel vesznek részt a az iskolai sport- és egészségnapokon, Kihívás Napján, Sportágválasztón, és ehhez hasonló rendezvényeken.

Leáldozott tehát a „fussatok nyolc kört az udvaron, gyerekek” típusú testnevelés órák ideje; ha elég elhivatott a nevelő, az iskola megteszi a magáét – sokszor még megfelelő felszerelés vagy kellő infrastruktúra hiányában is. És mit tehet a szülő? Szinte unásig hallani, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni a jó példa erejét. Egy szülő sem várhat igazi hatást attól, ha a kanapén tévézgetve odakiáltja, hogy „most már kapcsold ki azt a számítógépet fiam, és eredj ki az udvarra!”. Viszont ha elé áll egy labdával a kezében, a gyerek örömmel követi majd a szabadba. A nagyobbakkal lehet kirándulni, sétálni, de az is jó megoldás lehet, ha a család gyalog indul bevásárolni, ügyeket intézni, és nem ülnek minden kóbor kilométerért autóba. Szintén hatásos, ha a szülő maga is rendszeresen mozog. Ezt a jó hatást csak fokozza, ha együtt is sportol a család; csak meg kell találni azt a mozgásformát, amiben a család minden tagja örömmel vesz részt.

 

[i] forrás: http://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/hireink/mindennapos_testnevelesrol_somhegyi_annamariaval

 

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.