Skip to main content

Örökmozgó, csicseri gyerekcsapat és az elmélyült csendben végzett, befelé figyelő, fegyelmezett légzőgyakorlatokkal ötvözött jóga – elképzelhetetlen párosításnak tűnhet első hallásra. Pedig nagyon is működik! Linkes Lilla jógaoktató most elmeséli nektek, mitől nagyszerű.

– Egy gyerekjóga órán készült képpel kapcsolatban mondta valaki: „Aranyosak… és tevékenyek is? Gondolom, nem hagyod pihenni őket… de a jóga így hatékony, ha mozgatod a gyerekeket.” A jógának valóban gerincét képezi a mozgásanyag, de már gyermekkorban sem csak az ászanázásról (a jóga testgyakorlatai – a szerk.) szól.  A foglalkozás igen fontos részét alkotják a légzőgyakorlatok, a légzésfigyelés, a lazítás, a relaxáció. Ezt is meg lehet, sőt, meg is kell tanulni, hiszen a gyerekek egész nap pörögnek, állandóan vizuális és különböző hangingerek bombázzák idegrendszerüket, úgyhogy kell a pihenés -kezdte Linkes Lilla. Ugyanakkor, mivel a gyermekek alapvető sajátossága, lételeme a mozgás, a játék, egy gyermekjóga foglalkozáson erre építünk, s egy külső szemlélő, akinek a fejében egy hagyományos, statikus jógaóra képe él, első pillantásra talán nem is tartaná ezt jógának.

Pedig az, nagyon is!

Lehet, hogy más elnevezéseket hall, olyanokat, mint pl. oroszlán póz, nyuszi, béka, repülő vagy épp papírsárkány, ám ezek mögött, bár lehet, hogy egy könnyebb vagy módosított formában, de jógapózt lát majd!

gyerekjoga3

S hogy mire jó a gyerek jóga? 

– A teljesség igénye nélkül: játékos módon, gyakorlatilag észrevétlenül fejlődik nagymozgásuk és finommozgásuk, egyensúlyérzékük, testtudatuk, téri tájékozódó képességük, figyelmük, gondolkodásuk. Megmarad helyes testtartásuk, illetve manapság, amikor már sajnos egyre korábbi életkorban kerülnek a televízió, a tabletek, az okostelefonok bűvkörébe, egyre többet gubbasztanak göbre testtartással, beesett vállakkal, mereven a képernyőre meredve, s lesznek ezáltal korai tartási rendellenességeik, úgyhogy akár nagycsoportos kortól is beszélhetünk valamilyen szintű tartásjavításról. Megtanulnak helyesen és tudatosabban lélegezni, lazítani -sorolta az előnyöket Lilla.

A jóga emellett hat személyiségükre, társas kapcsolataikra is: pozitívan változik az énkép, valamint az iskolaérettség egyik kritériumát alkotó szabálykövetés, elfogadás. Megtanulnak odafigyelni társaikra; megélik, hogy adott pózban különböző szinten tartanak, s ez abszolút rendben van, a jóga nem verseny.

A gyermekjóga kezdődhet már kisbaba korban is, ekkor persze még baba-mama jógának hívják, 6 hetes kortól 2 éves korig. Ezt követi 2-3 éves kor között az ún. tipegő lábak tornája, sok mondókával, dalocskával, szeretgetéssel, ugyancsak a szülővel, vagy bölcsődében.

Az óvodás jóga 3-6, a kisiskolásoknak szóló csoport 6-12 éveseket szólít meg, a tini jóga célcsoportja pedig már a 12-16 éves korosztály. A tinikkel való jógafoglalkozáshoz igen hasznos, ha van felnőtt jóga oktatói végzettségünk is, mert az ő órájuk már jobban hasonít a felnőttekére, komoly hangsúlyt kap a tartásjavítás, a nyújtás.

gyerekjoga1

Mint ahogy Lilla elmondta: a gyerekekkel sokszor egy-egy téma köré csoportosítva, azt feldolgozva jógáznak, így például  az aktuális évszak, Madarak és fák napja, Olimpia, téli sportok, nyár-nyaralás, tengerpart, a Föld napja vagy épp a vízé, farsang… A kicsik imádják a különlegesebb jógás helyzeteket: az élő mandalák megformálását (egy idő után már maguktól is kitalálnak újakat, sőt, meg is szervezik azokat), a páros gyakorlatokat, az eszközzel, széken vagy fal mellett végzett jógaórákat.

– Előszeretettel használok meséket, mítoszokat is a jógafoglalkozás központi részében. Ha már jóga, kicsit jobban megismerhetjük Ganésát, Garudát, Hanumánt, Sívát, Marichit, eljógázhatunk egy-egy történetet velük kapcsolatban; de nem kell feltétlenül csak indiai témájú történetre gondolnunk. Az én első kis mesém, amit jógamozdulatokkal, ászanákkal ötvöztem, épp Móricz Zsigmond Iciri-piciri története volt, s nemcsak az ovisok, de az iskolások is szeretik. Szoktam angol vagy spanyol mondókákat magyarra fordítani nekik, olyanokat, amik a megfelelő mozdulattal összekötve fejlesztik finommotorikájukat, mozgásemlékezetüket, ritmusérzéküket. Ilyen például a Tamara Chubarovsky-féle Pic és Puc ujjmondóka, amit még spanyolul is szívesen meghallgatnak és próbálgatnak a tanítványaim – mesélte.

Vidáman eljógázható egy hétvégénk, egy napunk, kezdve onnan, hogy háton fekvésből megnyújtózva, majd oldalra fordulva, karjaink segítségével feltolva magunkat, gerinckímélő módon felkelünk az ágyból…

A visszajelzések nagyon pozitívak.

– Hatalmas élmény volt még nekem, a más munkáim révén gyermekekkel foglalkozó szakembernek megélni azt, hogy valóban milyen gyorsan átmegy a jóga szellemisége! Gyakorlatilag már az első, második jógafoglalkozások után jönnek a szülői beszámolók, és kis videók arról, hogy a gyerek otthon jógázik, jógát tart a maciknak, a testvérnek, apának-anyának-nagyszülőknek, s ez fantasztikusan jó dolog! Egy biztos, épp úgy imádok gyerekjógát tartani, mint gerincterápiás jógát és idősebbekre, valamint sportolókra specializáltat is vezetni, mert valahol mind ugyanarról szól: a mozgás szeretetéről, a lazításról, a feltöltődésről, az energiákról, kinek-kinek a maga szintjén, aktuális állapotához, fejlettségéhez mért fejlődésről, hogy saját maga számára, saját magát figyelve és tiszteletben tartva egyre feljebb tolhassa a mércét az élet minden területén – osztotta meg tapasztalatait az oktató.

 

jogaoktato-lillaLinkes Lilla

Több lábon állok, a mozgás mindig életem része volt, a jógán kívül komplex fejlesztő, iskolaelőkészítő, diszlexia prevenciós/terápiás és logopédiai foglalkozások mellett idegrendszer fejlesztő alapozó tornát tartok. A Sarasvati Oktatási Központban szereztem meg gyerek-, gerincterápiás és szenioroknak szóló jógaoktatói végzettségemet. A gyerekjóga oktatói képzésen Farkas Zsuzsi volt az, aki bevezetett e csodás hivatás rejtelmeibe, de mesteremnek tekintem Sydney Solis-t, a Storytime Yoga® megalkotóját és kifejlesztőjét, valamint Teresa Anne Power-t, az ABCs of Yoga for Kids vezetőjét, aki 2016 tavaszán elindította a heteken belül nemzetközivé váló Gyermekjóga Nap-ot, s amelyen az én csapataim képviselték hazánkat.

Koller Gabi

Koller Gabi

Mostanában..? Legfőképp kommunikátor és anya, na meg persze szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással edző nő. Ars poeticám minden és bármi, ami előre visz.